UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Іспанії проводить надзвичайне засідання щодо каталонської проблеми

Обговорюється можливість і деталі застосування статті 155 конституції з метою обмеження автономії Каталонії.

Уряд Іспанії сьогодні, 21 жовтня, проводить надзвичайне засідання, в ході якого обговорюється можливість і деталі застосування статті 155 конституції з метою обмеження автономії Каталонії, повідомляють місцеві ЗМІ.

За цією статтею керівники Каталонії можуть бути усунені від влади, а керівництво в цьому автономному окрузі буде здійснювати представник, призначений Мадридом. Згодом в Каталонії пройдуть вибори.

Рішення уряду очікують в сенаті Іспанії, який повинен затвердити його на сесії, запланованій на наступну п'ятницю, 27 жовтня.

Нагадаємо, що у четвер, 19 жовтня, закінчився термін, протягом якого глава каталонського женералітету (уряду) Карлес Пучдемон повинен був відповісти на питання прем'єра Маріано Рахоя, проголошена незалежність Каталонії чи ні.

У своєму посланні Пучдемон заявив, що призупинення оголошення незалежності автономного співтовариства Іспанії "залишається в силі". Однак повідомив, що парламент Каталонії проголосує щодо питання незалежності автономного співтовариства від Іспанії, якщо уряд країни продовжить відмовлятися від діалогу і чинити тиск на регіональну владу.

Як відомо, 1 жовтня у Каталонії пройшов референдум про незалежність. Конституційний суд Іспанії визнав голосування не відповідним конституції.

Про перипетії довкола референдуму в Каталонії і його наслідки для автономії читайте у статті Олексія Коваля "Незалежність Каталонії: чим відповість Мадрид?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".