UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Бельгії не зможе вплинути на майбутнє Пучдемона

Європейським ордером на арешт каталонського політика будуть займатися бельгійські органи юстиції.

Уряд Бельгії не будете мати ніякого впливу на майбутнє лідера Каталонії Карлеса Пучдемона або інших каталонських чиновників, а європейський ордер на арешт "є исклютельно юридичною процедурою", заявив міністр юстиції Бельгії Коен Генс.

Він сказав, що на відміну від звичайної міжнародної екстрадиції "виконавча влада не грає ніякої ролі в процедурі європейського ордера. Все проходить через прямі контакти між органами юстиції", повідомляє The Associated Press.

Бельгійські федеральні слідчі заявили, що вони отримали ордер на арешт пізно ввечері 3 листопада і можуть допитати Пучдемона в найближчі дні.

"Ми вивчимо ордер і передамо його слідчому судді. Це може бути завтра, післязавтра або навіть в понеділок ... ми не поспішаємо", - сказав представник прокуратури Ерік ван дер Сипт.

У процесі видачі скарга чи протест можуть затримати виконання на строк до 60 днів, продовжується до 90 днів у виняткових обставинах.

Бельгійський адвокат Пучдемона не відповідав на дзвінки з проханням прокоментувати ордер на арешт, але сказав, що його клієнт буде боротися з екстрадицією в Іспанію, не шукаючи політичного притулку.

Читайте також: В Іспанії прокоментували можливе надання Бельгією притулку Пучдемону

Нагадаємо, що раніше іспанський суд виніс рішення про взяття під варту восьми відсторонених від посад міністрів уряду автономії у зв'язку з висунутими їм звинуваченнями у заколоті і зазіханні на територіальну цілісність Іспанії.

Пізніше один з дев'яти заарештованих каталонських лідерів Сантьяго Віла вніс заставу 50 тисяч євро і тепер вийде на свободу, але повинен буде з'являтися в суді кожні два тижні, так як все ще знаходиться під слідством.

3 листопада іспанський суд видав європейський ордер на арештекс-глави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона. Крім того, суд видав ордер на арешт чотирьох колишніх міністрів у складі каталонського уряду, які, як і Пучдемон, бігли в Бельгію і не з'явилися на допит на вимогу суду.