UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряди західних держав закликали громадян покинути Ліван

Ситуація в регіоні залишається напруженою та неоднозначною.

Уряди Великої Британії, Німеччини, Франції та США закликали своїх громадян залишити Ліван або уникати поїздок туди на фоні погроз Ізраїлю завдати ударів у відповідь по країні через атаки "Хезболли" на Ізраїль.

Як пише The Guardian, британський міністр закордонних справ Девід Леммі заявив, що події «швидко розвиваються» і що британським громадянам рекомендовано «залишити Ліван і не їздити в країну».

Міністерство закордонних справ Великої Британії попередило, що події в регіоні можуть загостритися з «невеликим прискоренням» і серйозно порушити комерційні маршрути з Лівану.

«Не покладайтеся на те, що FCDO [Управління закордонних справ, у справах Співдружності та розвитку] зможе евакуювати вас у надзвичайній ситуації», — йдеться у повідомленні.

Помічниця секретаря з консульських питань посольства США в Бейруті Рена Біттер опублікувала пост в Х, в якому закликала американців у Лівані «продумати план дій у кризовій ситуації, або виїхати до її початку».

Цього тижня авіакомпанії скасували деякі рейси до та з міжнародного аеропорту Бейрута.

Міністерство закордонних справ України також рекомендувало українцям утриматися від будь-яких поїздок в Ліван, а тим, хто вже перебуває на території країни рекомендують уникати місць масового скупчення людей та відстежувати повідомлення місцевої влади.

Читайте також: Захід зрадив Ізраїль — The Telegraph

Наразі США намагаються запобігти повномасштабній війні між Ізраїлем і підтримуваним Іраном ліванським угрупуванням «Хезболла» після обстрілу Голландських висот, внаслідок якого загинуло 12 дітей.

Зокрема, США зосередились на стримуванні Ізраїлю, закликаючи його не атакувати на густонаселений Бейрут та південні передмістя міста, де знаходиться центр «Хезболли», або ключову інфраструктуру міста, як-от аеропорти та мости.

Міністр закордонних справ Лівану Абдалла Бу Хабіб заявив, що шквал дипломатичної діяльності намагається стримати очікувану відповідь Ізраїлю, але напад все ще очікують.

У понеділок Нетаньяху пообіцяв «жорстку» відповідь на ракетний удар по Голанських висотах , заявивши, що «держава Ізраїль не дозволить і не може дозволити цьому минути просто так».