UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Швеції призупиняє допомогу Малі через підтримку російської війни

За останні 10 років Швеція виділила африканській країні понад 340 млн доларів

Швецький уряд ухвалив рішення про призупинення фінансової допомоги африканській державі Малі – через те, що керівництво країни все більше схиляється до співпраці з Росією та підтримує державу-агресора у міжнародних інстанціях. За останні 10 років Швеція виділила Малі понад 3,5 мільярда шведських крон (понад 340 мільйонів доларів) для розвитку.  

«Військова хунта Малі повертається до Росії та підтримує їхню війну проти України», – пояснив міністр зовнішньої торгівлі та міжнародного співробітництва Швеції Йоган Форсселль у інтерв’ю телеканалу TV4, додавши, що Малі голосувала проти резолюцій ООН, які вимагали від Росії вивести війська з України.

Читайте також: У Швеції визнали проблему з боєприпасами як для України, так і для себе

В уряді Швеції кажуть, що таким чином змінюють своє відношення до допомоги країнам Африки. За словами Форсселля, шведська допомога не буде спрямована на підтримку держав або акторів, які є недемократичними або протидіють «світовому порядку, заснованому на правилах», тим самим «підриваючи шведські інтереси».

«Коли ми співпрацюємо з іншими країнами, ми хочемо, щоб ці країни також хотіли співпрацювати зі Швецією, але військова хунта Малі замість цього виступає на боці Росії і підтримує її повномасштабну війну проти України», – сказав міністр.

Читайте також: Українські військові показали, як знищують росіян із новітніх шведських САУ Archer

Нагадаємо, минулого року США запровадили санкції проти військового керівництва Малі через зв’язки з російським угрупованням «Вагнер». Після короткочасного заколоту найманців «Вагнера» під проводом засновника ПВК Євгєнія Прігожина, у Білому домі заявили, що група може продовжувати свої операції з дестабілізації безпеки в Африці.