UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Косово відклав введення ідентифікаційних карток та номерних знаків для сербів до вересня

Рішення було прийнято після зустрічі посадовців Косово з американським послом Джеффом Ховеньєром.

Уряд Косово на один місяць відкладе виконання рішення про заміну документів, що засвідчують особу, і використання номерних знаків, виданих сербською владою для своїх громадян на півночі частково визнаної республіки. Про це повідомила албанська журналістка Єхона Хулай.  

За її даними, рішення було оприлюднено невдовзі після зустрічі лідерів Косово з американським послом Джеффом Ховеньєром, який попросив відстрочки нововведень на 30 днів. 

«Я думаю, що відтермінування виконання є необхідним, оскільки, схоже, виникло непорозуміння щодо цього рішення. Ми сподіваємося, що спільно з нашими партнерами в Європейському Союзі зможемо зменшити напруженість між сторонами. Ми вимагаємо не скасування рішення, а його відстрочки», – сказав посол США. 

В свою чергу, уряд Косово заявив, що рішуче засуджує блокування доріг на півночі республіки та обстріли озброєними людьми правоохоронних органів

«Йдеться про тенденцію дестабілізувати Косово та поставити під загрозу мир і безпеку громадян нашої країни. Сьогодні вдень і ввечері відбулися численні агресивні дії, спровоковані та підготовлені офіційним Белградом», – йдеться у зверненні  уряду Косово. 

Читайте також: Місія НАТО в Косово втрутиться, якщо стабільність в регіоні буде під загрозою – заява НАТО

У повідомленні йдеться, що прем'єр-міністр Альбін Курті разом з президенткою Вйосою Османі налагодили контакти та запланували зустрічі з американськими та європейськими партнерами по даному питанню.

«З цієї нагоди уряд Косово зобов’язується відкласти виконання двох рішень від 29 червня 2022 року до 1 вересня 2022 року. З цього моменту до понеділка, 1 серпня 2022 року, всі барикади на півночі Косово повинні бути розібрані, а на всіх дорогах встановлено свободу пересування», – підсумували в уряді.

Нагадаємо, що напруженість у стосунках Косово та Сербії відновилася на тлі набуття чинності нового порядку, згідно з яким косовські серби з виданими Сербією номерними знаками на авто повинні переоформити їх на знаки Косово (RKS). Також громадянам Сербії на території частково визнаної держави видаватимуть тимчасові документи, які замінять сербські.

Читайте також: Агресією проти Косово Сербія обрала бік у російсько-українській війні – депутат

Раніше в Сербії заговорили про «денацифікацію» Балкан, а місцевий президент Александр Вучич виступив із заявою, в якій звинуватив в ескалації конфлікту Пріштіну та пообіцяв, що Сербія «здобуде перемогу».