UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Грузії пішов у відставку

Депутати парламенту Грузії нового скликання прийняли присягу.

Уряд Грузії на чолі з прем'єр-міністром Георгієм Гахарія пішов у відставку після визнання повноважень парламенту десятого скликання.

Про це повідомляє Грузія Online.

Парламент десятого скликання вступив в свої повноваження з моменту прийняття відповідної постанови і принесення присяги депутатами.

Відразу ж прем'єр-міністр і його кабінет переходять в статус виконуючих обов'язки, і у парламенту буде місяць на затвердження нового уряду.

Кандидатуру глави уряду буде представляти правляча партія "Грузинська мрія - демократична Грузія" протягом двох тижнів після першого засідання.

Цю посаду обійматиме діючий прем'єр-міністр Георгій Гахар. Після представлення він повинен буде сформувати свій кабінет і постати перед парламентом для отримання довіри зі своєю програмою. У парламенту буде дев'ять днів для процедури висловлення довіри.

За висловлення довіри має проголосувати 76 депутатів парламенту.

Читайте також: Технічно Грузія вже може отримати План дій щодо членства в НАТО – ЗМІ

Депутати парламенту десятого скликання 87 голосами визнали повноваження 150 депутатів - в тому числі опозиціонерів, які бойкотують роботу законодавчого органу.

Перше засідання новообраного парламенту Грузії відбулося без представників опозиції. За підсумками виборів найбільше місць в законодавчому органі отримала правляча партія "Грузинська мрія" - 90. Решта 60 місць розподілилися між вісьмома опозиційними силами: 36 мандатів у "Єдиного національного руху", п'ять - у "Європейської Грузії", по чотири мандати - у партій "Лело", "Стратегія Агмашенебелі", "Альянсу патріотів" і "Гірчі", у партії "Громадяни" - два мандати, а у Лейбористської партії - один.

Всі вісім опозиційних партій, які отримали мандати, залишаються в режимі бойкоту. П'ять з них підписали меморандум про відкликання партійних списків і відмову від мандатів. Решта опозиціонери мають намір дочекатися закінчення переговорів.

Раніше повідомлялося, що кандидати від правлячої партії "Грузинська мрія" перемагають в 17 мажоритарних округах у другому турі парламентських виборів в Грузії.

21-22 листопада всі кандидати від "Грузинської мрії" набирають не менше 87% голосів виборців, багато - більше 90%.

Представники опозиційних партій Грузії закликали своїх прихильників бойкотувати другий тур парламентських виборів, оскільки вважають результати першого туру сфальсифікованими. Тоді "Грузинська мрія", за даними ЦВК Грузії, набрала за пропорційною системою 48% голосів.

Також в Грузії посилили карантинні обмеження в зв'язку з ростом статистики захворюваності коронавірусом.

Обмеження діятимуть з 28 листопада по 31 січня включно.