UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Болгарії підтримав передачу Україні 100 бронетранспортерів

Техніка була на зберіганні і ніколи не використовувалася.

Уряд Болгарії схвалив проєкт угоди між своїм МВС та Міноборони України про безкоштовне надання партії зі 100 бронетранспортерів, зазначає у себе на сайті Болгарське національне радіо.

Мова йде про техніку, яку ніколи не використовували, а термін її експлуатації закінчився. Міністерство внутрішніх справ сплачувало за утримання і зберігання БТРів протягом останніх 25 років. Бронетранспортери для України передадуть разом із озброєнням і запчастинами.

Читайте також: Польща передала Україні партію БТР Rosomak — кількість залишається під питанням

Як пише Європейська правда, угода про передання бронетранспортерів Україні тимчасово застосовуватиметься «з дати підписання до набуття чинності». Це означає, що саме передання бронетехніки може початись ще до ратифікації угоди в парламенті Болгарії.

Болгарський депутат Івайло Мірчев пояснив, що бронетранспортери вилучать саме із запасів МВС, а не військ. Згідно з експертними висновками міністерств оборони та внутрішніх справ країни, Болгарії ця техніка не потрібна, тому її передача Україні не нашкодить обороні.

Варто зазначити, що передача БТР є першим випадком прямої поставки важких озброєнь нашій державі з боку Болгарії без залучення посередників. Раніше повідомлялося, що новий уряд Болгарії намагатиметься усунути посередників у наданні зброї Україні, на відміну від попередніх урядів і президента країни.