UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські біженці можуть вступати до німецьких коледжів без документів про закінчення школи

А студенти українських вишів зможуть продовжити навчання у німецьких без іспитів та підтверджуючих документів.

Незважаючи на те, що наявність шкільного атестату – одна з обов'язкових умов для навчання у німецькому університеті, для українських біженців зробили у Німеччині виняток, і це гарна новина для українців, пише DW.

Нововведення стосується тих, хто навчався останній рік у школі в Україні, але через російське військове вторгнення не зміг скласти випускні іспити та отримати атестат, а також тих, хто розпочав навчання в українському виші, але з тієї ж причини не закінчив перший курс.

За правилами, що діють у ФРН, подавати документи в німецький вуз можуть лише ті здобувачі, освіта яких формально відповідає німецькому атестату зрілості (Abitur). Оскільки німецькі школярі навчаються 12-13 років, тобто довше, ніж школярі в Україні, роки, які бракують, необхідно компенсувати. Зокрема, українці з атестатом про повну загальну середню освіту мають додатково відучитися один рік або у вузі на батьківщині, або у коледжі довузівської підготовки в Німеччині – і лише після цього вони здобувають право на вищу освіту в німецькому університеті.

Важливою умовою під час вступу була наявність довідки з вітчизняного вишу та шкільного атестату. Тепер же, за рішенням Конференції міністрів освіти та культури федеральних земель Німеччини, для тих, хто втік від війни в Україні, зроблено виняток. Навіть без відповідного документа студенти першого курсу можуть подавати заявку на учбове місце безпосередньо до одного з університетів Німеччини. Вступні іспити зазвичай відсутні, але необхідні знання німецької мови, якщо спеціальність не англомовна. А одинадцятикласники можуть вступати до коледжу довузівської підготовки без атестату.

Коледж довузівської підготовки - німецькою мовою Studienkolleg - це свого роду підготовчі курси для абітурієнтів, які закінчили школу в одній з країн, що не входять до ЄС. Тут допомагають перебудуватися під німецьку систему освіти, покращити знання з німецької мови та профільних предметів до рівня, необхідного для початку навчання.

Більшість коледжів – державні. Навчання переважно безкоштовне: студенти сплачують лише семестровий внесок - приблизно 170-300 євро на півріччя. Викладання йде німецькою мовою, тому потрібне його знання хоча б лише на рівні B1. Для зарахування до коледжу необхідно скласти вступний тест з німецької мови або профільного предмета. Список коледжів можна знайти тут.

Читайте також: Національний мультипредметний тест абітурієнти зможуть здати і за кордоном — проте є винятки

Щоб полегшити доступ до освіти для українських біженців і в солідарність з повномасшабною війною, що страждає від України, розв'язаної Росією проти України, низка університетів Німеччини створили для українців додаткові навчальні місця, заснували стипендії, організували безкоштовні мовні курси.