UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українка увійшла до переліку найвпливовіших жінок світу — Financial Times

Олександра Матвійчук стала однією з 25 «Жінок року».

Керівниця українського «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук увійшла до складеного виданням Financial Times рейтингу 25 найвпливовіших жінок світу.

«Ми склали цей список у співпраці з журналістами FT з десятків міжнародних бюро, колишніми «жінками року» та читачами», — повідомила Рула Халаф,  редактор Financial Times.

Рейтинг складається з трьох категорій: «Лідери», «Герої» та «Творці».

Українка Олександра Матвійчук потрапила до категорії «Лідери». Лондоньска шеф-кухарка і письменниця Оля Геркулес, яка стала співавтором складання списку, також склала досьє на Матвійчук.

«39-річна українська юристка та правозахисниця наполегливо збирає докази воєнних злочинів рф в Україні з допомогою очолюваного нею Центру громадянських свобод. Її ЦГС зафіксував 27 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військами – від обстрілів шкіл і пологових будинків до тортур і страт. Матвійчук протистояла найстрашнішим звірствам над нашим народом. Ця робота болюча, кропітка і надзвичайно потрібна. Коли стільки людей заплющили очі, вона наполягала на тому, щоб ми стали свідками. За це вона – сучасний герой», — написала Геркулес

У жовтні організація «Центр громадянських свобод» отримала Нобелівську премію миру спільно з керівником білоруського правозахисного центру «Вясна» Алесем Біляцьким та російською правозахисною організацією «Меморіал».

У вересні голова «Центру Громадянських Свобод» Олександра Матвійчук стала лауреаткою премії «За правильний спосіб життя», також відомої як альтернативна Нобелівська премія.