UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українка та росіянка взяли участь у Хресній ході, але промову про “братні народи” Ватикан відмінив

Жінки таки тримали спільно хрест під час 13-ї стації, однак до аргументів української сторони в Апостольській Столиці поставилися з увагою.

Хресна хода в Колізеї відбулась 15 квітня за участю українки та росіянки. Жінки, які 20 років тому залишили свої країни та приїхали до Італії, разом працюють в місцевому госпісі. Вони спільно тримали хрест під час 13-ї стації, за попереднім задумом, цю зупинку мали супроводжувати текстом роздумів, у якому звучить теза про "братні народи". Та на прохання Києва його скасували і присутнім запропонували помолитися в тиші. Про це повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш.  

"До аргументів української сторони (а офіційна заява і відповідна нота посольства України при Святому Престолі була першою у ряду інших подібних звернень) поставилися в Апостольській Столиці з увагою: замість запланованого розлогого тексту, в якому мала звучати теза і про "братські народи", було запропоновано помолитися в тиші", — зауважив він.

Шансів, що Святий Престол змінить опублікований в офіційних джерелах текст і зміст Хресної ходи, було мало. Але ніяк не відреагувати на це також було неможливо, переконаний Юраш.

Читайте також: Україна, на відміну від Росії, досі не розуміє ваги Ватикану у світі – голова УГКЦ

Про реакцію Ватикану на зауваги українців також пише католицьке видання “Credo”.

"Перед обличчям смерті мовчання є красномовнішим від слів. Тож зупинімося в молитовній тиші і нехай кожен у своєму серці помолиться за мир у всьому світі", — так прозвучав заклик до молитви, після чого над площею запанувала тиша. 

Минулого місяця ми повідомляли, що десятки громад та кілька монастирів у різних областях України приєдналися до Православної церкви України.Раніше Священний Синод ПЦУ закликав архієреїв, духовенство та парафіян громад Української православної церкви Московського патріархату «наслідувати Томосу» та приєднатися до ПЦУ.