UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні треба тісно працювати з російською діаспорою – оглядач

Росіяни за кордоном мають усвідомлювати необхідність санкцій проти РФ.

Пом’якшення санкцій проти Росії, які були введені після її вторгнення в Україну, затвердить у росіян відчуття безкарності та вседозволеності, пише у статті «Як російська опозиція зіграла на руку Путіну» оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко.

Коментуючи заяви про "несправедливий тягар санкцій" щодо росіян звільнених на захід російських політиків Владіміра Кара-Мурзи та Андрєя Півоварова,  експерт  вказує, що послаблення зовнішнього тиску на РФ лише зміцнить режим Владіміра Путіна.

«Його громадяни отримають менше приводів для невдоволення війною, а Кремль зможе продемонструвати, що Захід готовий «прогнутися» перед російською силою. В остаточному підсумку це посилює позиції тих, хто закликає до якнайшвидшого укладання миру з Росією», - пише автор.

Кравченко зазначає, що Україні потрібно не лише вказати на хибність поглядів російських опозиціонерів, а, насамперед, працювати з російською опозицією в еміграції, яка має змогу впливати на вироблення політики Заходу щодо Росії.

«Хоча б для того, щоб у майбутньому її представники не заважали подальшому посиленню західних санкцій проти агресора», - вказує він.

Читайте також: Чому російські опозиціонери після звільнення виступили із проросійськими заявами – пояснення експерта

Нагадаємо, 1 серпня між Заходом та Росією за посередництва Туреччини відбувся найбільший з часів холодної війни обмін ув'язненими. Участь в ньому взяли 26 засуджених з семи держав. Серед них — репортер WSJ Еван Гершкович, морпіх Пол Вілан, російський опозиціонер Ілля Яшин та радіожурналістка Алсу Курмашева. Після обміну 13 його учасників повернулися до Німеччини, троє — до США, і десятеро — до Росії. Серед останніх — полковник розвідки ФСБ Вадім Красіков, причетний до вбивства опонента Кремля у 2019-му. Однак ЗМІ припускають, що він також міг брати участь у вбивстві Анатолія Собчака, через що володіє цінною для Владіміра Путіна інформацією.