UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні має бути надана чітка перспектива вступу до НАТО після завершення війни – прем'єрка Естонії

Членство у НАТО є єдиною гарантією безпеки для України, вважає Кая Каллас

Прем'єрка Естонії Кая Каллас, яка нещодавно побувала у Бучі, заявила про необхідність надання Україні чіткої перспективи вступу до НАТО після завершення війни. Про це вона заявила 26 квітня в ефірі телеканалу ETV, обговорюючи перспективи приєднання України до Альянсу, повідомляє видання ERR. 

«Вони подали заявку, і НАТО має відповісти на цю заявку. Якщо ми говоримо про надання Україні якихось гарантій безпеки, то єдина гарантія безпеки, яка справді працює – це членство в НАТО. І зі свого боку ми намагаємося переконати союзників, чому така чітка перспектива після закінчення війни має бути надана Україні, щоб ці сигнали були зрозумілими. І, з іншого боку, ми говоримо Україні, що вони також повинні зробити у своїй риториці або переконаннях, щоб рухатися в цьому напрямі», – заявила Каллас.

Прем'єрка Естонії відвідала Бучу 24 квітня й побувала на місці масового поховання вбитих росіянами мирних жителів. Цього ж дня Каллас перебувала у Житомирі, де підписала із президентом України Володимиром Зеленським Спільну декларацію з підтримки України в НАТО. Естонія стала десятим підписантом. 

Читайте також: Прем’єри Польщі, Чехії і Словаччини: Україна повинна отримати гарантії безпеки ще до вступу в НАТО, щоб не бути «сірою зоною»

11-12 липня у Вільнюсі (Литва) заплановане проведення саміту НАТО, де розглядатиметься перспектива членства України в Альянсі. Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що без вступу України до НАТО він «не бачить» майбутнього Альянсу. 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав невизначеність НАТО щодо України «найкращим союзником Путіна».