UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мандрівники з Близького Сходу рятують український туризм — France 24

Україна стає все більш популярною серед туристів із Близького Сходу.

Саудівські туристи їздять на каретах, позують для вуличних художників і грають у шахи з місцевими жителями Львова. Це українське місто звикло приймати закордонних гостей. Але із суворими обмеженнями на подорожі під час пандемії COVID-19, які продовжують діяти по всій Європі, мандрівники з Близького Сходу, особливо з Саудівської Аравії, тепер стали найбільш активними «відвідувачами» України, пише France 24.

«Нам потрібно скористатися моментом», - каже екскурсовод Богдан Гетс, який проводить туристів уздовж вулиць у центрі Львова. Місто відоме своєю ренесансною архітектурою.

Для Гетса та його колег несподіваний приплив туристів з Близького Сходу - це шанс відновити туризм після локдаунів, які чинять тиск на економіку України.

За даними державного туристичного агентства, у першій половині 2021 року кількість тільки саудівських туристів, які відвідали Україну, зросла до 14 тисяч порівняно з лише 350 за той же період минулого року.

Цю нову групу мандрівників приваблює безвізовий режим, запроваджений у серпні минулого року, та дешеві прямі авіарейси.

У попередні роки українське місто переважно відвідували поляки, білоруси, турки, німці та британці.

«Минулий рік поставив туристичну сферу в екстремальні умови, тому туристи почали по-новому обирати країни для подорожей», - йдеться у повідомленні агентства.

Перед пандемією 32-річна туристка з Саудівської Аравії Асма щороку їздила з чоловіком та двома синами до різних європейських країн, але ніколи не розглядала варіант мандрівки в Україну.

Відвідавши цього літа Львів та Київ, сім’я була приємно здивована.

«Бари, їжа та кава - все тут в Україні дивовижне. А дощ – це справжня магія», - сказала Асма.

Один із керівників мережі кафе у Львові зізнається, що місцева туристична індустрія спочатку відчувала деякі труднощі, коли обслуговувала своїх нових клієнтів.

«Спочатку було дуже важко знайти спільну мову з новими туристами», - сказала вона.

Але зараз деякі кафе навіть друкують меню арабською мовою. Кілька сувенірних магазинів у місті почали робити вивіски арабською мовою, тоді як деякі екскурсійні компанії перекладають свої попередньо записані аудіогіди. Це поштовх до змін.

«Звичайно, в цих пандемічних умовах ти думаєш, як вижити. Ми вирішили внести зміни, і все вийшло досить непогано», - каже власниця кафе.

Туризм в Україні пожвавлюється, але підйом економіки все ще повільний.

Після того, як у 2020 році кількість туристів в Україні становила лише чверть рівня попереднього року, у першій половині 2021 року вона зросла на дев’ять відсотків порівняно з другою половиною минулого року.

Кількість відвідувачів із Перської затоки, переважно Саудівської Аравії та Бахрейну, поступово зростала протягом усього літа.

64-річний підприємець із Саудівської Аравії Хасан обрав сімейний відпочинок в Україні за рекомендацією друга.

Порівняно з Німеччиною чи Швейцарією, він описав Україну як «більш енергійну та динамічну» країну, де місцеві жителі «цінують сім'ю».

«Ми обов'язково повернемось», - сказав він.

Для туристів, які прибувають із країн, де посушливий клімат, дерева та дощ є приємним бонусом.

«Номери в готелі, які виходять на парк, є великою перевагою», - каже турист.

Тим часом Гетс додав, що ніколи не бачив дорослих людей, які б так раділи дощу.

«Це для них радість. Кажуть, що вони спеціально приїхали до Львова, щоб потрапити під дощ», - каже екскурсовод.

За словами Асми, дощ схожий на «магію».

«Ми точно повернемось», - додала туристка.

Читайте також: В ООН спрогнозували, коли у світі відновиться сфера туризму

Світова сфера туризму повністю відновиться не раніше ніж 2023 року. Про це йдеться в доповіді Конференції ООН із торгівлі й розвитку (UNCTAD) і Всесвітньої туристичної організації ООН (UNWTO).

Зазначається, що минулого року кількість поїздок у світі скоротилася на 73% порівняно з допандемічним періодом. Це спричинило збитки в галузі туризму і суміжних секторах у розмірі 2,4 трлн доларів.