UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна почала переговори з Румунією щодо двосторонньої безпекової угоди

Румунія стала дев'ятою країною, яка розпочала з нашою державою такі перемовини.

На виконання доручення глави держави Україна почала переговори з Румунією щодо безпекової угоди, повідомляє офіс президента.

Від української сторони участь у переговорах у швейцарському Давосі взяли, зокрема, керівник ОП Андрій Єрмак, заступник керівника ОП Ігор Жовква та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький, від румунської – державний секретар міністерства закордонних справ Румунії Юліан Фота.

В офісі зазначають, що переговори розпочалися в межах Спільної декларації G7 про підтримку України. Вони ознаменували підвищення двосторонніх відносин до рівня стратегічного партнерства. Це стало логічним продовженням домовленостей за результатами телефонної розмови президентів України та Румунії від 9 січня 2024 року та кроком на виконання Спільної декларації лідерів обох держав від 10 жовтня 2023 року.

Румунія стала дев'ятою країною, яка розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори, та вкотре підтвердила підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави, а також її європейського та євроатлантичного шляху. Сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди та узгодили модальності подальших переговорів.

Читайте також: Румунія пропонує створити центр обслуговування F-16

Нагадаємо, 12 січня Україна та Велика Британія підписали двосторонню безпекову угоду. Сполучене Королівство стало першим, хто зробив це, пообіцявши Києву "постійну та всебічну підтримку" протягом десятиліття. Йдеться зокрема про обмін розвідданими, допомогу у сфері кібербезпеки, медицини, військову підготовку та оборонно-промислове співробітництво. Заступник голови ОП Ігор Жовква зазначив, що у 2024-му буде укладено ще кілька таких домовленостей з іншими країнами.