UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримає від Литви зимову форму та 155-мм боєприпаси

Вільнюс також прийме на навчання додаткові 1 500 українських військових.

Литва готується найближчим часом передати Україні боєприпаси до 155-мм артилерії та зимову форму, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас. Крім того, Литва розширює курс підготовки українських військових.

«Щодо найближчої військової підтримки, то вже вирішено – будуть передані вкрай потрібна на фронті боєприпаси до 155-мм артилерії. Також за місяць буде виконано контракт із виробниками зимового одягу для українських військових», - розповів міністр.

За словами Анушаускаса, пакет допомоги буде більшим, проте у міністерстві поки що не можуть оголосити про всі складові.

Міністр також зазначив, що Агентство оборонних ресурсів Міноборони уклало договори із виробниками 155-мм боєприпасів на поповнення та збільшення запасів цих снарядів.

У планах оборонного відомства Литви на наступний рік – підписання контрактів з виробниками потрібної Україні військової техніки. «Звісно, ​​якщо виробники будуть готові та зможуть збільшити свій виробничий потенціал», - додав Анушаускас.

Також Литва готова розширити курс воєнної підготовки, та прийняти на навчання ще 1 500 українців на додачу до тих наших воїнів, які вже розпочали тренування цього року.

Крім того, Литва зробить свій внесок у міжнародний фонд фінансування купівлі, ремонту та модернізації важкої техніки для України. «Тож, якщо що, будуть танки, здані українцям за наш рахунок», - додав міністр.

Станом на зараз Литва виділила на підтримку України, зокрема, українських біженців, понад 640 мільйонів. євро. З них 232 млн пішли на військові потреби.

Читайте також: Литва відремонтує 12 гаубиць PzH2000 для України

Як повідомлялося, Вільнюс також планує закупити у Вашингтону вісім ракетних комплексів HIMARS для України на $495 млн. Крім того, нещодавно литовці зібрали $250 тисяч на морський дрон для нашої країни. Керував збором журналіст Андрюс Тапінас, який раніше вже допомагав зібарти кошти на турецькі безпілотники Bayraktar.