UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна надасть адміністрації Байдена список цілей у Росії, які вона могла б вразити — Politico

Рустем Умєров та Андрій Єрмак вирушать до США, щоб представити цей список.

Українські урядовці готуються представити високопосадовцям з питань національної безпеки США список цілей у Росії, які, на їхню думку, можуть бути уражені українськими військовими, якщо Вашингтон скасує обмеження на використання американської зброї.

Україна використовує цей список як останню спробу переконати Вашингтон зняти обмеження на використання американської зброї на території Росії. Хоча раніше Україна вже надавала США деякі зі своїх потенційних цілей у Росії, цей список має бути більш конкретним, повідомляє Politico.

Міністр оборони України Рустем Умєров та Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України, перебуватимуть у Вашингтоні цього тижня і планують представити список адміністрації Байдена під час переговорів, повідомили три особи. Коли саме Умєров і Єрмак прибудуть до Вашингтона і які ще зустрічі вони планують провести під час перебування у Сполучених Штатах, наразі невідомо.

Читайте також: "Зелене світло" на далекобійні удари по РФ: Зеленський доручив Умєрову та дипломатам розробити план отримання дозволу

Українські чиновники й законодавці наполягають на тому, що зняття всіх обмежень є необхідним для військових зусиль країни, стверджуючи, що це дасть військовим більшу свободу для боротьби з Росією в межах її власних кордонів. Крім того, деякі українські законодавці та чиновники кажуть, що бачили ознаки того, що дехто в адміністрації Байдена розглядає можливість зняття обмежень на використання зброї найближчими днями. 

Адміністрація США також вважає, що Україна не має достатньої кількості оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК) — ракет великої дальності, які вона хоче використовувати, — для ураження важливих цілей у Росії. Київ використовує багато з цих ракет у своїх операціях у Криму. А США мають обмежені запаси ракет ATACMs, які вони можуть відправити Україні.

Читайте також: Зеленський про наслідки ранкової атаки: "Не може бути в України обмежень у далекобійності, коли їх немає у терористів"

Раніше газета The Washington Post повідомляла, що на тлі успіхів у Курській області Київ знову закликав США дозволити використовувати далекобійні ракети ATACMS для ударів по цілях у Росії. Там очікують, що успіх на цій ділянці фронту дасть Україні важелі впливу, необхідні для переговорів з РФ. 

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі, коментуючи заклик президента України Володимира Зеленського зняти обмеження на далекобійні удари по Росії, заявив, що позиція США залишається незмінною.