UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може використовувати британську зброю на території РФ, але є виняток – The Times

Видання зазначає, що на території Росії ще можна буде побачити різну британську зброю.

Міноборони Британії заявило, що його офіційна позиція щодо використання Україною британської зброї не змінилася порівняно з позицією попереднього уряду, пише The Times. Так, в оборонному відомстві підтвердили, що Україна має «чітке право на самооборону від незаконних нападів Росії... що не виключає операцій всередині РФ».

«У процесі дарування ми чітко даємо зрозуміти, що обладнання має використовуватися відповідно до міжнародного права», – додав речник Міноборони Британії.

Читайте також: Рішення щодо застосування Storm Shadow українцями будуть ухвалювати політики, а не військові — британський політолог

У виданні зазначили, що згідно з цією політикою, окрім танків, на полі бою на території РФ незабаром можна буде побачити протитанкові ракети, артилерію, бронетехніку та іншу техніку, передану українцям Великою Британією.

При цьому в The Times нагадали, що колишній міністр оборони Бен Воллес розповів, як під час свого перебування на посаді він дав дозвіл Україні вражати цілі всередині Росії, використовуючи «будь-яке озброєння, яке їй надано», за винятком ракет великої дальності Storm Shadow.

Читайте також: Кремль прокоментував дозвіл Британії для України бити по РФ ракетами Storm Shadow

Нагадаємо, ще у липні Даунінг-стріт заявила, що урядова політика  щодо розгортання ракет дальнього радіуса дії «не змінилася», попри коментарі прем'єр-міністра, який заявляв про послаблення обмежень на використання цих типів ракет. Також уряд великої Британії не дозволяє Україні використовувати далекобійні ракети Storm Shadow для ударів по Курській області. Співрозмовник видання The Telegraph також запевнив, що в цьому питанні жодних змін не відбулося

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський доручив міністру оборони Рустему Умєрову розробити план, аби отримати від союзників «зелене світло» для використання західних далекобійних ракет для ударів по військових об'єктах на території країни-агресора. Відповідний перелік кроків він разом з представниками дипломатії повинні представити на Ставці.