UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна, імміграція та гріхи Трампа: про що дебатували республіканці напередодні кокусів в Айові

І Гейлі, і ДеСантіс продовжують атакувати 45-го президента, який відмовився від участі в дебатах. Це, за словами ЗМІ, зіграло йому на руку. 

У середу ввечері колишній посол США в ООН та ексгубернатор Південної Кароліни Ніккі Гейлі і губернатор Флориди Рон ДеСантіс змагалися за друге місце в очних дебатах. Сталося це за кілька днів до кокусів в Айові, перших офіційних дебатів року виборів. Видання The Guardian констатувало, що імміграція залишається однією з найгостріших проблем "червоних", в тому числі між ними самими.

ДеСантіс заявив, що 45-президент США Дональд Трамп депортував недостатньо людей, зазначивши, що більшість видворили ще за часів адміністрації Барака Обами. Гейлі, чиє губернаторство ознаменувалося підписанням найжорсткішої імміграційної політики в країні, обмінялася з противником уїдливими зауваженнями щодо свого послужного списку. В результаті позиції кандидатів перетворилися на внутрішній бейсбол, який здебільшого не має відношення до американського народу.

Читайте також: Відсутність Трампа на дебатах республіканців робить з ДеСантіса «боксерську грушу» – Reuters

Вони  розійшлися в поглядах і на тему України, що віддзеркалює питання фінансування війни в Конгресі. Гейлі заявила, що вона за те, аби Штати підтримували нашу державу, яка, за її словами, є "проамериканською, волелюбною країною". А ось ДеСантіс проти надсилання Києву грошей, мовляв, краще "зосередитися на наших проблемах тут, вдома".

Також республіканці продовжують завдавати ударів по Трампу, попри те, що він нависає над ними на майбутніх праймеріз. Щоправда, ДеСантіс намагається балансувати. Він і критикує, і захищає свого противника, коли мова заходить про спроби притягнути колишнього президента до відповідальності за зрив виборів. На думку ДеСантіса, Трампа переслідують несправедливо, але не можна допустити, аби він знову став номінантом від "червоних". 

Тим часом Гейлі заявила, що жоден президент не повинен мати імунітету від будь-якого судового переслідування. Вона представила себе як лідера, який може відновити цивілізованість після занадто великого "хаосу" навколо Трампа.

Сам Трамп відмовився брати участь у дебатах, що значною мірою спрацювало на його користь. Натомість він використав свій виступ на Fox News, щоб підірвати репутацію Гейлі, заявити, що вважає політичне насильство неприйнятним і приписати собі заслугу у скасуванні права на аборт.

Читайте також: Трампу протистоять два республіканці, що мають різну позицію щодо України

В обвинуваченнях, які одне за одним висувають проти Дональда Трампа, вже можна й заплутатися. Але експрезидент США не здається, сподіваючись знову ввійти до Білого дому 2024 року й помилувати самого себе. Тим часом опитування вказують на тривожні сигнали для чинного президента Джо Байдена. Свій прогноз розвитку американської передвиборчої ситуації дає експосол України в США Олег Шамшур у статті "Протистояння політичних динозаврів — 2024: Чи зможе Байден перемогти Трампа?".