UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина викликала американського посла через критику Орбана Байденом

Байден критикував тісні зв'язки Орбана із колишнім президентом США Трампом.

Угорщина викликала американського посла після висловлювання президента США Джо Байдена про те, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан хоче встановити диктатуру, пише Politico.

Посольство США в Будапешті підтвердило, що посол Девід Прессман був викликаний на «термінову зустріч» до міністерства закордонних справ у вівторок.

«Посол Прессман завжди вітає можливість обговорити стан демократії в Угорщині з нашим союзником», — сказав представник посольства США.

Під час президентської кампанії в Пенсильванії в п'ятницю Байден заявив, що Орбан «не думає, що демократія працює, і шукає диктатури». Коментар стосувався двосторонніх люб’язностей угорського прем’єра з лідером президентських перегонів від Республіканської партії Дональдом Трампом у Флориді минулого тижня.

Угорщина відреагувала бурхливо: міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що Будапешт не зобов'язаний терпіти брехню, навіть від президента Сполучених Штатів.

«Такий спосіб мислення президента і демократичної адміністрації є важким тягарем для наших двосторонніх відносин», — цитують Сійярто місцеві ЗМІ.

Читайте також: Байден розкритикував зустріч Трампа з Орбаном 

Орбан викликав обурення в Білому домі після того, як минулого тижня зустрівся зі своїм правим приятелем Дональдом Трампом у Флориді, на зустрічі, під час якої Орбан похвалив Трампа як єдиного кандидата в президенти, який може покласти край війні Росії в Україні.

Захоплення було взаємним.

«Немає нікого кращого, розумнішого або кращого лідера, ніж Віктор Орбан. Він фантастичний», — сказав Трамп у відеозверненні.

Адміністрація Байдена подекуди конфліктувала з урядом Орбана, в тому числі через тісні зв'язки Угорщини з Росією.

Віктор Орбан повідомив, що кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп у разі повернення до влади «не дасть жодної копійки» Україні для протистояння російській агресії.