UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина відкрила гуманітарний коридор для тих, хто біжить з України

Громадяни третіх країн можуть виїхати з України через угорський кордон.

Угорщина відкриє гуманітарний коридор для громадян третіх країн, таких як Іран або Індія, які біжать з України, впустивши їх без візи та доставивши до найближчого аеропорту Дебрецена, заявив у п'ятницю міністр закордонних справ Угорщини.

Міністр закордонних справ Петер Сійярто також повідомив у відео, розміщеному на його сторінці у Facebook, що перетин кордону з Україною був безперервним на п'яти пунктах пропуску, але на українській стороні автомобілі стояли в черзі до 3-5 кілометрів.

Агентство Bloomberg із посиланням на державні угорські ЗМІ повідомило про "величезні черги" українців, які намагаються перетнути кордон з Угорщиною.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан раніше заявляв, що у разі ескалації ситуації "сотні тисяч, можливо, мільйони" можуть покинути Україну, і це може "докорінно змінити Угорщину як у політичному, так і в економічному сенсі".

Читайте також: Російський поет Юлій Клім написав вірш проти війни з Україною

Раніше у Польщі заявили про готовність приймати біженців із України. Про це повідомив у четвер в ефірі польського радіо заступник міністра внутрішніх справ Павло Шефернакер.

За його словами, "найближчим часом у Любельському та Підкарпатському воєводствах біля кордону з Україною буде організовано вісім пунктів для прийому біженців з України".

Зазначимо, у зв'язку із запровадженням в Україні військового стану чоловіків у віці 18-60 років не випускатимуть за кордон. У четвер в Україні оголошено загальну мобілізацію. МВС видало 10 тисяч автоматів, що записалися до лав тероборони. Роздача зброї продовжиться також 25 лютого.