UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина сприяє діяльності російських шпигунів — лідер найбільшої партії ЄС

Послаблення Будапештом обмежень для відвідувачів з Росії є ризиком для "національної безпеки", заявляє Європейська народна партія.

Нещодавнє рішення Угорщини послабити візові обмеження для російських відвідувачів відчиняє двері для шпигунів, і лідери ЄС повинні вжити термінових контрзаходів, заявила найбільша політична партія блоку.

Манфред Вебер, голова Європейської народної партії, у листі, який потрапив у розпорядження Financial Times, заявив, що цей крок дозволить неперевіреним росіянам безперешкодно подорожувати більшою частиною ЄС і викликає "серйозну стурбованість з приводу національної безпеки".

Вебер написав президенту Європейської Ради Шарлю Мішелю, щоб порушити це питання на наступному саміті лідерів у жовтні. Угорщина опублікувала деталі нової системи прискореного оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію і Білорусь, які зможуть в'їжджати до Угорщини без перевірок безпеки або інших обмежень. 

Читайте також: Орбан: позиції Росії та України далекі одна від одної

Але Вебер заявив, що потреба в новій імміграційній системі в Угорщині є "сумнівною", і попередив, що вона може "створити серйозні лазівки для шпигунської діяльності й потенційно дозволити великій кількості росіян в'їжджати в Угорщину з мінімальним наглядом, створюючи серйозний ризик для національної безпеки". 

"Така політика може також полегшити росіянам пересування Шенгенською зоною в обхід обмежень, передбачених законодавством ЄС", — вважає Вебер.

Читайте також: Зустріч Орбана з Путіним спровокувала конфлікт між Будапештом та Берліном – Bloomberg

У листі  також міститься заклик до лідерів ЄС "вжити найсуворіших заходів для негайного захисту цілісності Шенгенської зони, обмеження ризику для безпеки, який вже виник, і запобігання подібним ініціативам з боку держав-членів у майбутньому".

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан викликав негативну реакцію з боку інших лідерів ЄС на початку цього місяця, коли він поїхав до Москви на зустріч з Владіміром Путіним після візиту до Києва, нібито в спробі виступити посередником у мирних переговорах між Росією й Україною.