UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщину охопили масові протести проти податку на інтернет

Найбільш масовий мітинг пройшов у центрі Будапешта, де взяли участь кілька тисяч чоловік.

Угорщину захлеснула друга хвиля масових демонстрацій проти урядової ініціативи ввести податок за користування інтернетом.

На вулиці угорських міствийшли десятки тисяч людей.

Найбільш масовий мітинг пройшов у центрі Будапешта, де, за даними правоохоронних органів, взяли участь кілька тисяч осіб. Вони пройшли маршем по місту і закінчили ходу перед будівлею парламенту.

Повідомляється також, що великі акції відбулися також у містах Дьйор, Печ, Дебрецен і Сегед.

Раніше повідомлялося про те, що перша акція протесту пройшла в Будапешті 26 жовтня. Тоді протестувальники поставили ультиматум владі: протягом 48 годин відмовитися від ідеї введення плати за користування інтернетом.

Передбачалося, що за кожен скачаний або завантажений гігабайт інтернет-трафіку з користувачів повинні стягувати 150 форинтів (приблизно 0,6 долара), причому займатися цим повинні будуть інтернет-провайдери. Таким чином планувалося скоротити дефіцит бюджету та залучити не менше 20 млрд форинтів (близько 83 млн доларів).

Від нової хвилі протестів не врятувало і те, що 28 жовтня парламент Угорщини обговорював поправки до цього закону і виступив з пропозицією зафіксувати граничний рівень податку. Так, для фізичних осіб верхню планку пропонується встановити на рівні 700 форинтів (2,27 євро) на місяць, а для юридичних - 5 тис. форинтів (16,19 євро).

Планується, що голосування по законопроекту в парламенті, більшість в якому належить правлячої партії ФІДЕС - Угорський громадянський союз прем'єр-міністра Віктора Орбана, відбудеться 18 листопада.