UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угода Туреччини з ЄС про біженців діяти більше не буде – Ердоган

Договір 2016 року передбачає щорічну багатомільярдну фінансову допомогу з боку ЄС Анкарі в обмін на контроль за нелегальними біженцями.

Угода про біженців, підписану в 2016 році Євросоюзом і Туреччиною, вимагає перегляду, заявив Ердоган. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган повідомив по телефону канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, що дію угоди завершено. Про це стало відомо від прес-служби Ердогана, передає Reuters.

В Берліні поки ніяк не прокоментували цю заяву Ердогана. У Туреччині перебуває близько 3,6 млн біженців і мігрантів, переважна більшість з яких перебралися сюди з Сирії, де триває збройне протистояння.

Договір 2016 року являє собою документ, що передбачає щорічну багатомільярдну фінансову допомогу з боку ЄС Анкарі в обмін на запобігання Туреччиною потоку нелегальних мігрантів через її територію в країни ЄС, насамперед Греції.

Після нещодавнього загострення ситуації в сирійської провінції Ідліб турецька влада оголосила про відкриття сухопутних кордонів Туреччини з європейськими країнами для біженців.

Президент Туреччини віддав наказ береговій охороні Туреччини не дозволяти мігрантам відправлятися в бік Греції або інших країн ЄС човнами через Егейське море.

Стежити за виконанням президентського указу повинно МВС, відзначають в Анкарі. У той же час турецький уряд звинуватив Афіни в порушенні міжнародного права. Туреччина вважає, що Греція піддає небезпеці біженців та шукачів притулку.

Як повідомлялося раніше, в Москві відбулися переговори президента Туреччини Реджепа Ердогана з Володимиром Путіним. Темою обговорення стала ситуація в сирійській провінції Ідліб, де протягом останнього тижня загострення конфлікту створило небезпечну ситуацію не тільки для двосторонніх відносин Анкари і Москви, але і для регіонального середовища. Детальніше про це читайте в матеріалі Миколи Замікула "Нескінченна війна" спеціально для DT.UA.