UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЗМІ просочилася інформація про "секретну в'язницю" ФСБ для тортур

Інформацію підтверджують два співрозмовника, знайомі з розслідуванням кримінальних справ про тероризм.



Федеральна служба безпеки Росії, ймовірно, має у своєму розпорядженні "секретну в'язницю". Як повідомляє телеканал "Дождь", тут в різний час перебували підозрювані у терактах.

У "секретну в'язницю" їх розміщали до офіційного затримання. За словами обвинувачуваних, їх там катували для того, щоб вони підписали свідчення, пише видання.

Так, один із співрозмовників підкреслив, що в "тюрму" в основному потрапляють вихідці з Середньої Азії, а користуються нею тільки співробітники ФСБ. Підозрюваний в організації теракту в Санкт-Петербурзі 3 квітня Аброр Азімов подав скаргу в Головне військове слідче управління Слідчого комітету РФ, в якій він повідомляє про тортури і стверджує, що знаходився в руках оперативників ФСБ. Інших прямих підтверджень цієї інформації немає.

За словами Азімова, його викрали увечері 4 квітня. Невідомі закували в наручники, наділи на голову чорний мішок і близько 40 хвилин везли в автомобілі. Пізніше, за його словами, його помістили в підвал. Через тиждень, з його голови зняли мішок. Тоді Азімов дійшов до висновку, що він у камері ув'язнення.

У своїй скарзі засуджений пише, що пробув у цьому місці близько двох тижнів. За його словами, він чув голос свого брата, який, ймовірно, знаходився там же.

Засуджені за спробу підриву "Сапсана" в червні 2011 року Іслам Хамжуев і Мансур Эдильбиев також повідомляли про подібне місце. З ними згоден і Юсуп Темерханов, визнаний винним у вбивстві полковника Юрія Буданова. Вони направили свої скарги в Європейський суд з прав людини.

Фігуранти кримінальних справ роблять висновок, що "тюрма", ймовірно, знаходиться за містом. Швидше за все, це місце знаходиться на південному заході Московської області, зазначає "Дождь".

Ув'язнені також скаржилися на тортури електричним струмом, приниження та погрози.

Видання підкреслює, що не можна з точністю стверджувати, що ті, хто катували підозрюваних, працюють у Федеральній службі безпеки. Деякі з тих, хто затримував підозрюваних, говорили, що вони були у відставці. Проте пізніше четверо ув'язнених були передані співробітникам ФСБ, які і провели офіційні затримання.

Слідчий комітет і ФСБ не відповіли на запит видання.

Як повідомлялося раніше, ФСБ Росії офіційно підтвердила пропажу двох службовців на території України. Російські прикордонники просять надати інформацію про загублених.