UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЗМІ просочилася внутрішній документ прем'єра Британії про деталі угоди щодо Brexit

Всього на переговори по цій угоді пішло більше чотирьох років

За тиждень до закінчення перехідного періоду Британія та Євросоюз домовилися про торгівлю після Brexit. У четвер в розпорядження агентства Bloomberg потрапив внутрішній документ уряду Бориса Джонсона, в якому описувалася перемога в переговорах після тривалих і важких торгів.

У документі йдеться про те, що Британія перемогла Євросоюз по 28 пунктам, звела питання до компромісу у 26 питаннях і поступилася лише 11. Однак Bloomberg підкреслив, що за деякими пунктами заява британського уряду про «перемогу» не корелює з досягнутим в порівнянні з початковою переговорною позицією.

Основні пункти угоди:

Головний економіст JPMorgan Chase по Великій Британії Малкольм Бар вже назвав угоду переможною.

«Євросоюз отримав угоду, в якій зберегли майже всі переваги торгівлі з Британією, в поєднанні з можливістю виключити колишні переваги партнера за допомогою регулювання», - сказав він.

ЄС і Британія торгувалися до останнього і Лондон не зміг отримати всі бажані преференції. Але, за оцінками аналітиків, наявність угоди все одно краще, ніж його відсутність. Другий варіант повернув би ЄС і Велику Британію до стандартного механізму мит СОТ і хаосу виходу без угоди.

Всього на переговори по цій угоді пішло понад чотири роки.

У 2016 році прихильники Brexit перемогли у Великій Британії за результатами референдуму про збереження членства країни в Євросоюзі. Так, за вихід їх ЄС проголосували 51,9% (17 410 742 особи), тоді як за збереження членства - 48,1%. (16 141 241 особа). При цьому Шотландія, Північна Ірландія і Гібралтар проголосували за те, щоб залишатися в ЄС.