UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВООЗ спростували свою заяву про "рідкість" передачі COVID-19 безсимптомними носіями

В організації визнали, що інформації про безсимптомне шляхи передачі недостатньо, щоб робити висновки на глобальному рівні.

Голова підрозділу ВООЗ з новим хвороб і зоонозу Марія Ван Керхове спростувала свою заяву про те, що безсимптомні хворі рідко заражають коронавірусом інших людей. За її словами, зараз інформації з цього питання недостатньо, щоб робити висновки, повідомляє CNBC.

Заява чиновниці на брифінгу раніше викликала скептицизм фахівців і шок користувачів соцмереж, адже люди без симптомів були змушені перебувати в ізоляції місяцями черз страх перед пандемією. Ван Керхове у зв'язку з цим зазначила, що поширення вірусу безсимптомними хворими – "дійсно складне питання", і відповіді на нього зараз немає.

"Я відповідала на питання на прес-конференції. Я не висловлювала позицію ВООЗ, нічого подібного. Я просто намагалася сформулювати те, що нам відомо", - заявила вона на стрімі в соцмережах.

"Я використовувала фразу "дуже рідко", і я думаю, що це непорозуміння – стверджувати, що безсимптомна передача в глобальному масштабі дуже рідкісна. Я мала на увазі невелику групу досліджень", - підкреслила Ван Керхове.

За її словами, на сьогодні дослідження показують, що 16% населення можуть переносити інфекцію без симптомів. У той же час, деякі теоретичні моделі вчених припускають, що до 40% глобальної передачі коронавіруса може відбуватися за рахунок безсимптомних носіїв.

Чиновниця зазначає, що більшість випадків передачі пов'язана з хворими, у яких є симптоми. При цьому, є категорія людей, у яких симптоми розвиваються, і вчені ще точно не знають, скільки їх. Нагадаємо, Ван Керхове заявила, що передача коронавірусу від безсимптомних носіїв є дуже рідкісним явищем, і урядам слід зосередитися на виявленні та ізоляції хворих з симптомами, а також відстеження їх контактів.

Читайте також: У МОЗ вирішили рідше показувати статистику щодо коронавірусу

Нагадаємо, що назріває міжнародний скандал. Петиція за відставку голови ВООЗ швидко набрала мільйон голосів, оскільки ВООЗ вибудовувала політику дослідження COVID-19 на основі сумнівних даних.