UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВООЗ не виключили можливість передачі коронавируса по повітрю

Інформація вивчається, і остаточні висновки робити ще рано.

Всесвітня організація охорони здоров'я вивчає нові докази того, що коронавірус SARS-CoV-2 може поширюватися через аерозольні частинки у повітрі. Раніше у ВООЗ заявляли, що основним джерелом вірусу є краплі з носа і рота зараженої людини, які швидко осідають на поверхні, передає Reuters.

«Ми говоримо про можливості повітряної аерозольної передачі як про один із способів передачі COVID-19», - заявила технічний керівник ВООЗ з пандемії COVID-19 Марія Ван Керхе на брифінгу у вівторок, 7 липня.

Її колега Бенедетта Аллегранці, технічний керівник ВООЗ з профілактики інфекцій, уточнила, що з'явилися нові свідоцтва про повітряне поширенні вірусу, але остаточні висновки робити зарано. Йдеться про ризик зараження в громадських місцях, особливо в переповнених закритих приміщеннях, які погано провітрюються.

«Докази необхідно збирати й інтерпретувати. І ми продовжуємо працювати над цим », - пояснила Аллегранці.

Якщо ризик зараження згаданим шляхом буде визнано високим, то це може відбитися на рекомендаціях ВООЗ щодо дотримання дистанції в 1 метр між людьми.

Читайте також: Індія може потіснити Росію в трійці лідерів з розповсюдження COVID-19

Раніше виконавчий директор ВООЗ Майк Райан попередив, що світ досі перебуває на піку "першої хвилі" пандемії коронавірусу. Перед цим ВООЗ попередила Європу, що слід готуватися до другої хвилі COVID-19 і не поспішати зі скасуванням обмежувальних заходів, введених через пандемію.

У січні та лютому епіцентром коронавірусу був Китай, у березні – Європа та США, наприкінці квітня пандемія дісталася Африки. У травні епіцентром пандемії стала Північна і Південна Америка.

У свою чергу, Китай продовжує стикатися з "великою загрозою" другої хвилі поширення нового коронавірусу, відсутність імунітету в населення викликає серйозну занепокоєність уряду.