UA / RU
Підтримати ZN.ua

У віці 100 років помер колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер: чим він запам'ятався світові

Політичний діяч помер у своєму будинку в Коннектикуті.

У віці 100 років з життя пішов американський учений і державний діяч Генрі Кісінджер. Він помер сьогодні у своєму будинку в Коннектикуті, повідомила агенція Reuters.

У Кісінджера залишилася дружина Ненсі Магіннес Кісінджер, з якою він прожив майже 50 років, двоє дітей від першого шлюбу, Девід і Елізабет, та п'ятеро онуків.

Генрі Альфред Кісінджер — американський політик, дипломат та політолог німецько-єврейського походження. Був державним секретарем Сполучених Штатів (1973-1977) і радником з національної безпеки. Один із найвпливовіших зовнішньополітичних стратегів США 1970-х років.

«Архітектор» короткочасного пом'якшення військово-політичного протистояння Радянського Союзу з країнами Заходу, що тоді одержало назву «розрядка».

Лауреат Нобелівської премії миру у 1973 році («На знак визнання заслуг у зв'язку з перемир'ям у В'єтнамі»).

У 2008 році Генрі Кіссінджер виступав проти прийняття України в НАТО та за те, щоб Україна залишалась в сфері, «яку росіяни вважають простором власної самосвідомості». Після початку відкритої війни Росії з Україною критикував санкції щодо Росії, виправдовував окупацію Криму.

26 травня 2022 року під час російського повномасштабного вторгнення в Україну на економічному форумі в Давосі Кіссінджер порадив Україні віддати свої території Росії, чим викликав хвилю критики на свою адресу від президента України Володимира Зеленського та громадськості.

Читайте також: Для Путіна буде краще, якщо Україна стане членом НАТО — Кіссінджер

Вже 25 липня 2022 року в інтерв'ю виданню німецькому каналу ZDF, Кіссінджер заявив, що Україна не має поступатись територіями.

13 серпня 2022 року він заявив, що визнає свої помилки і що до України слід ставитись як до країни НАТО.

Пізніше Кіссінджер ще раз підтримав членство України в НАТО заявивши, що після початку війни Росією ідея збереження Україною нейтральності втратила свій сенс, а Київ має отримати гарантії від НАТО щодо членства у блоці.

Читайте також: Виживання Путіна «малоймовірне» у разі перемоги України – Кіссінджер

Після відзначення сторічного ювілею Кіссінджер був активним: відвідував зустрічі в Білому домі, опублікував книгу про стилі лідерства та дав свідчення перед комітетом Сенату про ядерну загрозу з боку Північної Кореї. У липні 2023 року він здійснив несподіваний візит до Пекіна, щоб зустрітися з президентом Китаю Сі Цзіньпіном.

Ось деякі факти про Генрі Альфреда Кіссінджера: