UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Вірменії сподіваються на швидке укладання миру з Азербайджаном

Принаймні такий висновок можна зробити з заяви Нікола Пашиняна

Глава уряду Азербайджану Алі Асадов оголосив про прагнення Баку до миру з Вірменією загалом і до  відновлення транспортного сполучення зокрема. Зі свого боку, Вірменія має намір укласти мирну угоду з Азербайджаном протягом кількох місяців, також думають про налагодження дипломатичних відносин. Таку заяву, як передає "Голос Америки" , зробив у четвер прем'єр Нікол Пашинян.

Читайте також: Над колишньою «столицею» Карабаха Алієв підняв прапор Азербайджану

«Найближчими місяцями (ми сподіваємося) підписати з Азербайджаном угоду про мир та встановлення дипломатичних відносин», – сказав Пашинян на форумі в Тбілісі, в якому також взяли участь прем'єр-міністри Азербайджану та Грузії.

Такі дещо несподівані заяви прозвучали на тлі загострення між сторонами в Карабаху, коли Азербайджан встановив контроль над регіоном, що призвело до масової втечі більшості з приблизно 120 тисяч етнічних вірмен, що проживали там, до Вірменії.

Читайте також: США і Росія провели таємні переговори напередолні кризи в Карабаху – POLITICO

З того часу обидві країни заявляли про готовність підписати мирну угоду. Зіткнення на кордоні, проте, продовжувалися.

Прем'єр-міністр Азербайджану Алі Асадов заявив на форумі, що Баку прагне миру та відновлення транспортного сполучення з Вірменією з 2020 року, але прогрес залежить від готовності Єревана діяти.

Читайте також: Алієв про можливий новий конфлікт у Карабаху: «Винною у цьому буде саме Франція»

Пашинян також заявив у четвер, що Вірменія сподівається відкрити кордон із Туреччиною для громадян третіх країн та власників дипломатичних паспортів.

Цей кордон був закритий з 1993 р., коли Туреччина розірвала відносини з Вірменією через війну між Єреваном та Баку за Нагірний Карабах. Туреччина відмовилася відновити кордон без мирного врегулювання між двома країнами.