UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Вінчестерському університеті встановили перший пам'ятник Грети Тунберг в натуральну величину

Скульптуру виконали з бронзи і цей факт засмутив користувачів соцмереж

© University of Winchester
© University of Winchester
© University of Winchester

У вівторок, 30 березня, в кампусі Вінчестерського університету у Великій Британії встановили бронзову скульптуру шведської еко-активістки Грети Тунберг в натуральну величину.

Скульптура під назвою «Зроби світ кращим» стала першою в світі скульптурою в натуральну величину молодої шведської активістки по боротьбі зі зміною клімату і, як заявляють в навчальному закладі, символом незмінної прихильності Університету принципам сталого розвитку та соціальної справедливості.

«Підхід університету до мистецтва полягає в тому, щоб замовляти або купувати незвичайні і яскраві твори, які втілюють нашу самобутність і цінності. Грета - молода жінка, яка, незважаючи на життєві труднощі, стала провідним світовим активістом в області захисту навколишнього середовища. Як Університет сталого розвитку та соціальної справедливості ми пишаємося тим, що удостоїли цю надихаючу жінку поваги. Ми знаємо, що багато хто вважає її фігурою неоднозначною. Як університет, ми вітаємо аргументовані дебати і критичні бесіди. Ми сподіваємося, що її статуя допоможе надихнути наше співтовариство, нагадуючи нам, що незалежно від того, що життя кидає в нас, ми все одно можемо змінити світ на краще. Це послання, яке ми хочемо, щоб почули всі наші студенти і вся молодь», - сказала віце-канцлер Вінчестерського університету професор Джой Картер.

Реакція на новину в мережі виявилася не такою райдужною як очікували в Університеті.

Користувач Eyespeeled3 в своєму коментарі пише «Електрику, витрачену щоб розплавити цю бронзу, можна було використовувати для освітлення лекційних залів для навчання. Однак Грета насправді не вчиться. На щастя, цим займаються шведські вчені ».

Користувачів мережі турбують екологічний слід від виробництва статуї, її висока вартість і доцільність створення монумента.

«Соромно, що більше 20 тисяч фунтів стерлінгів було витрачено на сигналізацію чесноти замість того, щоб використовувати її набагато краще, наприклад, для подальшої допомоги вашим учням. Ця статуя насправді не допомагає вашим учням бути потенційно більш продуктивними, зосередженими та менш схильними до стресу», - пише користувач @realHauv.

Читайте також: Навальний, ВООЗ і Тунберг: стали відомі номінанти на Нобелівську премію миру

Нагадаємо, в січні в Швеції випустили поштові марки із зображенням Грети Тунберг. Тема навколишнього середовища і шану місту Гетеборгу стали мотивами перших шведських марок цього року.