UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Венесуелі проходять вибори, які можуть покласти край правлінню режима Мадуро

Проте уряд вдається до ряду порушень під час голосування.

У неділю, 28 липня, у Венесуелі проходять президентські вибори. Вони можуть покласти край 25-річному соціалістичному правлінню, якщо голосування буде вільним та справедливим, повідомляє The Guardian.

Опитування громадської думки показують, що 61-річний президент Ніколас Мадуро може зазнати поразки від кандидата від опозиційної коаліції, дипломата у відставці, 74-річного Едмундо Гонсалеса Уррутіа. Проте експерти попереджають, що підконтрольна уряду Національна виборча рада може не оголосити Гонсалеса переможцем, навіть якщо він виграє вибори. Незалежні спостерігачі описують ці вибори як найбільш свавільні за останні роки навіть за стандартами авторитарного режиму, який почався з Уго Чавеса.

Читайте також: Венесуела перекидає війська на кордон з багатою нафтою Гаяною – WSJ

Мадуро балотується вже на третій президентський термін. Після смерті Чавеса його обрали з незначною перевагою, а його переобрання у 2018 році багато хто назвав фальсифікацією.

Режим Мадуро вдається до різних порушень під час виборів: від заборони висування кандидатів і затримання членів опозиції до зміни виборчих дільниць і перешкоджання реєстрації виборців у країні та за кордоном. Підконтрольний йому суд заборонив балотуватися колишній депутатці Марії Коріні Мачадо, яка у жовтні виграла праймеріз та набрала 2.3 млн голосів. 

Попри всі виклики, опозиція все ще має надію на зміни в країні. Критично налаштовані до Мадуро венесуельці відмічають, що вперше за довгий час у них з’явилася справжня надія. 

«Це не тільки люди, які завжди були проти режиму, є багато людей, які роками були чавістами, які зараз відчувають безнадійність і хочуть кардинальних змін, які покращать ситуацію у Венесуелі», — каже Табата Моліна, венесуельський журналіст, який живе в Іспанії з 2021 року. 

Нагадаємо, раніше президентські вибори відбулись в Ірані. На них переміг кардіохірург та законодавець Масуд Пезешкіан, який обіцяв простягнути руку допомоги Заходу. Він був єдиним поміркованим кандидатом, який пообіцяв відкрити країну для світу.