UA / RU
Підтримати ZN.ua

Референдум щодо виходу Великобританії з ЄС пройде в червні 2016 року - ЗМІ

Проведення такого референдуму до кінця 2017 року було однією з передвиборних обіцянок Кемерона.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон збирається провести референдум про вихід країни зі складу Євросоюзу вже у червні 2016 року.

Як пише британська газета The Independent, таким чином, глава уряду, сам виступаючий проти розриву відносин з Брюсселем, має намір максимально використати нинішню зовнішню і внутрішню політичну кон'юнктуру, щоб у підсумку Великобританія залишилася в ЄС, однак в той же час добитися виконання ряду вимог Лондона до спільноти.

"За розрахунками прем'єр-міністра, 2016 рік підвищить його шанси розрекламувати досить обмежений в кінцевому рахунку пакет реформ ЄС і виділити економічні ризики, які загрожують Великобританії в разі виходу з ЄС", - йдеться в статті.

Проведення такого референдуму до кінця 2017 року було однією з передвиборних обіцянок Кемерона. Привівши Консервативну партію до переконливої перемоги на парламентських виборах у травні, він першим ділом заявив про те, що подібне волевиявлення відбудеться. Великобританію не влаштовує, перш за все, велике число прибуваючих у країну мігрантів з країн Східної Європи та обмеження повноважень парламенту королівства.

Раніше президент США Барак Обама заявив, що Великобританія повинна залишитися у складі Євросоюзу з метою збереження свого впливу в світі.

9 червня парламент Великобританії схвалив проведення референдуму щодо виходу країни з ЄС. Так, 544 депутати проголосували "за", 53 - "проти".

В кінці травня в Британії сформулювали питання на референдум щодо членства країни в ЄС наступним чином: "чи Сполучене Королівство залишатися членом Європейського Союзу?". Даний референдум повинен пройти у Великобританії до кінця 2017 року.

За результатами опитування, проведеного соціологічним інститутом Pew Research Center, на даний момент лише 36% громадян Великобританії виступають за вихід зі складу ЄС. 55% респондентів впевнені, що країна повинна зберегти свій статус члена Євросоюзу.