UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Великобританії демонстранти знищують пам'ятники — Джонсон звинуватив їх у дискредитації протестів

За один день постраждали 14 поліцейських.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон пообіцяв покарати тих, хто використовує акції протесту в країні в злочинних цілях, про що повідомив на своїй сторінці в Twitter.

"У громадян є право на мирні акції протесту за умови дотримання соціальної дистанції. Але ні у кого немає права нападати на поліцейських", - заявив глава британського уряду.

"Всі ці демонстрації дискредитують грабіжники і хулігани. Фактично вони зраджують ті ідеали, заради яких збираються люди. І відповідальні за це будуть притягнуті до відповідальності", - пообіцяв Джонсон.

6-7 червня на акції проти поліцейського насильства у Лондоні вийшли кілька десятків тисяч чоловік. У якийсь момент хулігани стали нападати на співробітників правоохоронних органів. Тільки в суботу постраждали не менше 14 поліцейських.

7 червня заворушення відбувалися в районі Вестмінстерського мосту. Там групи мітингувальників закидали поліцейських пляшками, димовими шашками і петардами, написали на пам'ятнику Вінстону Черчиллю "Він був расистом". Співробітники правоохоронних органів у свою чергу використовували гумові кийки для розгону погромників.

В Брістолі в неділю група протестувальників вихідців з Африки знищила пам'ятник Едварду Колстону. У Великобританії він відомий як меценат, вирізняв гроші на будівництво нових лікарень. Однак відомо, що статок він заробив на работоргівлю.

Приводом для масових протестів стала смерть у Міннеаполісі афроамериканця Джорджа Флойда. При затриманні за підозрою у вчиненні злочину поліцейський надавив йому коліном на шию. Це призвело до задухи і смерті. Послідували за цим акції протесту поширилися на багато американські міста і були використані погромниками для нападів на магазини і банки. Слідом за США акції протесту почалися і в Європі: у Великобританії і Бельгії.

Читайте також: "Слуги народу" виступили проти створення Консультативної ради в Мінську: список депутатів

Додамо, що англійська андерграундний художник стріт-арту, політичний активіст Бенксі в своєму Instagram опублікував нову роботу. На цей раз вона присвячена протестів у США, які виникли після вбивства Джорджа Флойда під час затримання поліцейським.