UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Великій Британії помер 100-річний ветеран Том Мур, який зібрав $45 млн для лікарів

Том Мур став натхненням для багатьох людей в період пандемії.

Капітан Том Мур, ветеран Другої світової війни, який увійшов в серця нації, яка перебуває в ізоляції, збираючи гроші для медичних працівників, помер після позитивного результату тесту на COVID-19. Йому було 100 років. Сім'я оголосила про його смерть в Твіттері.

«Останній рік життя нашого батька був просто чудовим. Він помолодшав і відчув те, про що тільки і мріяв'', - йдеться в заяві сім'ї. «Хоча він був у стількох серцях протягом короткого часу, він був неймовірним батьком і дідусем, і він назавжди залишиться живим в наших серцях».

Капітан Том мав намір зібрати 1000 фунтів стерлінгів для Національної служби охорони здоров'я Великої Британії, пройшовши 100 кіл по своєму задньому двору. Пожертви хлинули з усієї Британії і навіть з США та Японії, склавши близько 33 мільйонів фунтів (40 мільйонів доларів).

«Будь ласка, завжди пам'ятайте, завтра буде хороший день», - сказав Мур в інтерв'ю під час прогулянки, пізніше ці слова стали його торговою маркою, передає France 24.

Коли 16 квітня капітан Том фінішував 100-м колом, по дорозі вишикувався почесний караул. Святкування продовжилося кілька днів по тому в день його народження, коли над головою пролетіли два винищувачі часів Другої світової війни.

У липні він був посвячений у лицарі королевою Єлизаветою II на соціально дистанційованій церемонії у Віндзорському замку на захід від Лондона.

«Я був вражений великою кількістю нагород, які я отримав за останні тижні, але немає нічого, що могло б зрівнятися з цим», - написав він у Твіттері після церемонії. «Мене переповнюють гордість і радість».

Мур народився в Кейлі, Західний Йоркшир, 30 квітня 1920 року. Мур пройшов навчання в галузі цивільного будівництва, перш ніж був покликаний в армію в перші місяці Другої світової війни. Після того, як його обрали для навчання офіцерів, він дослужився до звання капітана під час служби в Індії, Бірмі та Суматрі.

Після відходу з армії в 1946 році Мур влаштувався працювати в родинну будівельну фірму. Пізніше став продавцем, а потім менеджером компаній з виробництва будівельних матеріалів. Коли бетонній компанії, на яку він працював, загрожувало закриття, Мур зібрав групу інвесторів і купив її, зберігши 60 робочих місць.

По дорозі він розлучився зі своєю першою дружиною і закохався в офіс-менеджерку свого роботодавця Памелу. Пара одружилася, народила двох дочок і врешті-решт поїхала в Іспанію, але повернулася до Англії після того, як Памела захворіла.

Після смерті дружини в 2006 році Мур переїхав до села Марстон Мортейн в Бедфордширі, щоб жити зі своєю молодшою дочкою Ханною і її сім'єю.

Колишній мотогонщик, нарешті, зменшив швидкість після того, як впав і зламав стегно в 2018 році. Ходунок замінив Skoda Yeti, на якому він їздив до 98 років, але продовжував рухатися.

Під час барбекю на задньому дворі на початку квітня минулого року сім'я Мура запропонувала йому пройти всю довжину 25-метрової дороги. Коли він дістався до кінця, зять порадив йому продовжувати, пропонуючи платити 1 фунт за кожне коло і запропонував мету - 100 кіл до 100-річчя Мура.

Далі справи пішли як сніжний ком.

Мур думав, що зможе зібрати 1000 фунтів для лікарів і медсестер, які доглядали за ним після того, як він зламав стегно, а його сім'я використовувала соціальні мережі для реклами «прогулянки з нагоди 100-річчя капітана Тома Мура для Національної служби охорони здоров'я». Спочатку зателефонував репортер місцевого радіо, потім - національні мовники. Незабаром за воротами саду чекали міжнародні ЗМІ.

Коли він штовхав свій ходунок вгору і вниз по доріжці, люди, які зіткнулися з першим обмеженням пандемії, спостерігали онлайн. Незабаром #TomorrowWillBeAGoodDay став популярним в Твіттері.

«Люди говорили мені, що в моїй маленькій прогулянці було щось, що захопило серця тих, хто все ще був в шоці від кризи», - написав Мур у своїй автобіографії. «З огляду на зростання числа смертей і перспективу місяців ізоляції, всі відчайдушно потребували хороших новин. Судячи з усього, 99-річний колишній капітан армії, який воював в Бірмі, видужував після перелому стегна, і це стало якраз те, що їм потрібно було зробити для Національної служби охорони здоров'я».

За нього вболівали принц Гаррі, прем'єр-міністр Борис Джонсон і десятки знаменитостей.

Читайте також: Масова вакцинація у 2023 році: Степанов відреагував на прогноз The Economist

Але це була публіка, яка прийняла капітана Тома, наповнивши сільську пошту приблизно 6000 подарунками і 140 000 вітальних листівок. Мур здивувався, що хтось витратить 2 фунта (2,74 долара) на картку для нього, а потім одягне маску, щоб стояти в черзі в поштовому відділенні, щоб відправити її поштою.

Він став почесним членом збірної Англії з крикету, в його честь був названий потяг і він був удостоєний нагороди лондонського Сіті "Свобода".

Мур насолоджувався похвалами, але залишався зосередженим на інших.

Він присвятив свою автобіографію «Завтра буде хороший день» «всім тим, хто служить на передовій в будь-якій битві - чи то військова, психологічна або медична».

В кінці капітан Том закликав громадськість піклуватися один про одного і подякував країні, яку він надихнув, за те, що вона надихала його.

«Я був трохи розчарований після того, як зламав стегно, і це підірвало мою впевненість», - сказав він після завершення походу. «Однак останні три тижні повернули мені енергію. Я оновив мету і повністю насолоджувався кожною секундою цієї захоплюючої пригоди, але я не можу продовжувати йти вічно».

Раніше повідомлялося про те, що англійська служба охорони здоров'я організувала в соборі Солсбері центр вакцинації.