UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Туреччині пройшла хвиля "мовчазних протестів", поліція провела нові облави

Турецькі демонстранти змінили форму протестів, почавши влаштовувати "тихі" акції. Тим часом поліція в ході облави затримала понад 100 підозрюваних у провокації заворушень.

Турецька поліція в ніч на 18 червня провела масові облави в Стамбулі, Анкарі та Ескишехірі. Затримано понад сотні осіб, яких звинувачують у нападах на співробітників правоохоронних органів під час акцій протесту, що охопили країну на початку червня.

Поліцейські вривалися в квартири підозрюваних, а також обшукали редакцію марксистської газети та інформаційного агентства. Більшість затриманих - учасники ліворадикальних рухів. Повідомляється, що у них було вилучено три одиниці вогнепальної зброї, велика кількість горючих матеріалів і пляшок із запальною сумішшю.

Тим часом протести в Стамбулі прийняли нову форму. Тактика полягає в тому, що демонстранти мовчки і нерухомо стоять на площі.

Першим до подібної акції вдався молодий художник по імені майкл Кемпбелл Гюндуз, який, не розмовляючи і не рухаючись, простояв на площі Таксим в Стамбулі вісім годин, дивлячись на портрет засновника сучасної світської Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка.

Його перформанс зібрав сотні людей, що стояли на площі, поки поліція їх не розігнала.

Коли кадри з молодим чоловіком потрапили в Мережу, у "мовчазного протесту" знайшлося чимало послідовників. Загальна кількість протестувальників досягла 300 осіб. Подібні акції були відзначені також і в Анкарі.

Ці "тихі" протести різко контрастують з подіями останніх вихідних, коли були зафіксовані чи не найбільш запеклі зіткнення демонстрантів з поліцією за весь час заворушень.

Нагадаємо, масові виступи почалися в Туреччині на початку червня з протесту проти вирубки парку Гези в центрі Стамбула. Після жорстокого розгону демонстрації поліцією екологічні гасла змінилися політичними, а протести перекинулися на всю країну. Поліція регулярно розганяє демонстрантів за допомогою водометів і сльозогінного газу. У зіткненнях загинули, за останніми даними, п'ять осіб, більше п'яти тисяч постраждали. !zn

Читайте також:

В Стамбулі поліція і демонстранти влаштували нове побоїще з газом і водометами, затримано сотні людей

Ердоган пішов на поступки демонстрантам: долю парку Гези визначить референдум

Турецькі телеканали оштрафували за трансляцію заворушень

Тайіп Ердоган проти TWITTER'А