UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Туреччині не прийняли співчуття США після вчорашнього теракту, заявивши, що Вашингтон "фінансує терористів"

Там зауважили, що відповідальність за трагедію лежить на організації YPG. 

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу заявив, що Анкара не приймає та відкидає співчуття США у зв'язку з терактом у Стамбулі 13 листопада, адже знає, звідки його координували. Як повідомляє "Анадолу", міністр сказав, що Вашингтон "фінансує терористів у Кобані".

А саме в цьому сирійському районі, за його словами, розташований штаб терористичної організації YPG, яка є відповідальною за теракт. Ба більше, виконавиця зізналася, що була відправлена до Туреччини нелегальними шляхами через сирійський Афрін. 

"У числі затриманих – терорист, якому було доручене фізичне усунення виконавця вибуху в Стамбулі. Причетні до теракту могли втекти вже сьогодні до Греції, але були оперативно схоплені", — розповів Сойлу.

***

В контексті цієї історії варто згадати, що США підтримують сирійських курдів, з якими воює Туреччина. Ще у 2014 році Штати очолили міжнародну коаліцію проти "Ісламської держави", де одними з ключових їх союзників і головною силою наземної операції стали саме курди. А через рік, у 2015 році, ці сили створили курдсько-арабський воєнізований альянс "Сирійські демократичні сили", заручившись підтримкою міжнародної коаліції.   

Що стосується Туреччини, та там курдів вважають воєнізованим крило Робочої партії Курдистану. А саме РПК виступає проти офіційної Анкари, й вважається, до речі, терористичною організацією не лише у Туреччині, але й у Штатах. 

Читайте також: Посол РФ у Вашингтоні заявив, що реакція США на «теракт» в Севастополі є «обурливою»

Нагадаємо, вдень 13 листопада прогримів потужний вибух у туристичному районі Стамбула. Як наслідок, шестеро людей загинули, а ще понад 50 отримали поранення. Після цього трагедію кваліфікували як теракт.

Наступного дня турецька поліція затримала людину, яка, ймовірно, залишила на вулиці Істікляль вибухівку. А глава МВС Сулейман Сойлу зазначив, що "сліди теракту ведуть до Сирії".