UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Тунісі завершуються вибори, офіційні результати будуть за три дні, але вже практично відомі

Опозиція вважає, що голосування не було вільним

У Тунісі завершуються президентські вибори. Офіційні результати буде оголошено протягом трьох днів після виборів, однак, як очікується, перемогу на них здобуде чинний президент Каїс Саїд, якого прихильники вважають рятівником, а критики - автократом, повідомляє BBC.

Читайте також: У Тунісі проходять президентські вибори, основний опозиціонер перебуває у вʼязниці

Опозиція вважає, що голосування не було вільним. Усі основні опоненти чинного президента Каїса Саїду або заарештовані, або не допущені до участі у виборах. Найбільша опозиційна партія країни «Еннахда» напередодні заявила, що її провідних членів заарештовують у небачених раніше кількостях.

Понад десять політиків висунули свої кандидатури на виборах президента Тунісу, проте виборча комісія затвердила тільки двох. За даними Human Rights Watch, влада усунула від участі у виборах ще вісьмох потенційних кандидатів, порушивши проти них кримінальні справи та ув'язнивши. Одного з опонентів чинного президента Каїса Саїда, Аячі Заммеля, всього за п'ять днів до голосування було засуджено до 12 років в'язниці «за фальсифікацію документів».

Саме в Тунісі наприкінці 2010 року почалася «арабська весна» - серія повстань проти автократичних правителів у Північній Африці та на Близькому Сході. У 2011 році під час масових протестів у Тунісі повалили президента Зін аль-Абідіна Бен Алі, який перебував при владі понад два десятиліття, і йому довелося тікати до Саудівської Аравії.

Туніську революцію 2011 року часто називають єдиним успіхом «арабської весни» в регіоні, але економічної або політичної стабільності в країні домогтися поки так і не вдалося.

Каїс Саїд був обраний президентом Тунісу 2019 року, а два роки по тому розпустив парламент, звільнив прем'єр-міністра і зосередив владу у своїх руках. «Ми ухвалили ці рішення... доти, доки в Тунісі не відновиться суспільний мир і доки ми не врятуємо державу», - пояснював тоді свої дії президент.

Сара Йеркес, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир, що спеціалізується на Близькому Сході, сказала, що Саїд «довів політичну і правову ситуацію до такої міри, що конкурентів у нього немає - він єдиний життєздатний кандидат».
Під час передвиборчої кампанії не було ні мітингів, ні публічних дебатів, і майже всі агітаційні плакати на вулицях закликали голосувати за Саїда.

Останніми тижнями люди не раз виходили на вулиці столиці Тунісу, щоб висловити протест проти президента Саїда і вимагати проведення вільних і чесних виборів.

Саїд - відомий учений-правознавець. Перемігши на виборах 2019 року і набравши понад 70% голосів, він пообіцяв «новий Туніс». Раніше він представляв ширші верстви населення країни, а не еліту, і обіцяв боротися з корупцією та поставити на ноги економіку Тунісу.
Саїд користувався величезною підтримкою, особливо серед молоді. Після революції 2011 року Саїд увійшов до експертного комітету з підготовки проєкту нової конституції, яка була ухвалена 2014 року. Саме ця діяльність багато в чому допомогла йому перемогти на президентських виборах 2019 року, в яких він брав участь як незалежний кандидат.

Але 2021 року він розпустив парламент і взяв виконавчу владу у свої руки. Саїд заявив тоді, що сам займеться порядком денним уряду за допомогою нового глави кабміну. Однак політичні сили Тунісу розцінили дії президента як держпереворот і перший крок до диктатури.

За час правління Саїда Туніс опустився з 53-го на 82-ге місце в індексі демократії, який складає Economist Intelligence Unit. Крім того, Саїд відзначився своїми расистськими поглядами на чорношкіре населення Тунісу, сказавши, що вони змінюють демографію.

Читайте також: Ентоні Блінкен заявив президенту Тунісу про необхідність діалогу з опозицією

Країна також стала ключовим перевалочним пунктом для мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи. За даними ООН, щонайменше 12 тисяч мігрантів, які дісталися берегів Італії минулого року, прибули з Тунісу. Побоюючись подальшого припливу мігрантів, Європейський союз уклав угоду з Тунісом, виділивши країні 118 млн доларів на зміцнення кордонів. Однак пізніше Саїд зібрався повернути цю суму, сказавши, що «така благодійність принизлива».

Ще одним наслідком консолідації влади в руках президента стала дедалі більша політична апатія населення: торік на виборах до парламенту в голосуванні взяли участь лише 11% населення.