UA / RU
Підтримати ZN.ua

У трьох повітах Естонії за масові збори із символікою РФ на 9 травня загрожує штраф чи в'язниця

У поліції одного з повітів зазначили, що символам, які зараз носять російські солдати, що скоюють воєнні злочини, немає місця у вільній Естонії.

У трьох повітах Естонії – Харьюмаа, Ляене-Вірумаа та Іда-Вірумаа – поліція ухвалила рішення заборонити з 5 по 9 травня організацію та проведення публічних зборів, якщо є підстави вважати, що такі заходи з використанням символіки країни-агресора можуть спровокувати ворожнечу, передає ERR.

Керівник Іда-Хар'юського поліцейського відділу Рогера Кумма заявив, що найбільше випадків використання символіки держави-агресора поліція зареєструвала минулого року саме 9 травня. Тоді таких випадків зафіксовано близько 200.

"Символам, які носять солдати Росії, які зараз вчиняють воєнні злочини, немає місця у вільній Естонії, останніми роками це було неодноразово підтверджено і судом", – сказав Кумм.

Він також пояснив, що цього року заборонено проводити масові збори з використанням відповідної символіки, адже це може спричинити серйозне правопорушення та конфлікт.

"Забороняється проводити демонстрації, збиратися і виступати з промовами, які пропагують війну, і підтримувати символами, словами та діями воєнні злочини путінського режиму в Україні», – пояснив Кумм.

Він також зазначив, що станом на 7 травня жодних таких зборів зареєстровано не було.

За організацію такого заходу передбачено штраф чи до року в'язниці. Вказано, що поліція затримуватиме осіб, які агітують брати участь у заборонених зборах або іншим способом надають допомогу в його проведенні.

"Також щоб негайно виявляти такі випадки і запобігати проявам ворожнечі, ми відстежуємо те, що відбувається в інтернеті і особливо в соціальних мережах", – сказав Кумм.

Читайте також: Чому Росія скасовує паради до 9 травня: розповіли в розвідці Великої Британії

Раніше повідомлялося, Сейм Латвії ухвалив закон, який забороняє проведення будь-яких публічних заходів протягом 9 травня і до 7 години ранку наступного дня, не пов'язаних з Днем Європи, який відзначатимуть 20 травня. У цей час не можна буде використовувати піротехніку та проводити в публічному просторі на відкритому повітрі святкові чи розважальні заходи, ходи, збори та пікети. Якщо проведення подібного вимагає дозволу місцевої влади, його не мають права видавати.