UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Трампа ще не визначилися з діями у відповідь на хімічну атаку в Сирії

У Білому домі приймуть рішення після вивчення звіту Ради національної безпеки.

Адміністрація президента США розгляне різні варіанти дій у відповідь на чергову хімічну атаку в Сирії.

Міністр фінансів Стівен Мнучин повідомив, що рішення буде прийнято після вивчення звіту, підготовленого Радою національної безпеки.

Очільник Мінфіну ухилився від прямої відповіді на питання, чи застосують США цього разу силу проти режиму сирійського диктатора Башара Асада, якого обґрунтовано звинувачують у військових злочинах.

"Я не можу давати коментарі про те, що конкретно ми будемо, чи не будемо робити. Ми отримаємо свіжі дані від команди з нацбезпеки. І я можу вас запевнити, що разом з президентом ми розглянемо різні варіанти дій", - заявив Мнучин в ефірі телеканалу CBS у неділю, 8 квітня.

Як повідомлялося, 7 квітня в результаті хімічної атаки в сирійському місті Дума загинули не менше 75 осіб, більше 1000 – постраждали. Число загиблих може істотно зрости, так як медики та волонтери не змогли дістатися до всіх уражених районів.

Опозиційне угрупування "Джаїиш аль-Іслам" заявило, що авіація сирійського диктатора Башара Асада скинула на цивільне населення бочкову бомбу з отруйними речовинами.

У Союзі медичних організацій припускають, що сили Асада застосували в Думі нервово-паралітичний газ.

Президент США Дональд Трамп назвав Асада "твариною" і поклав відповідальність за його дії на Іран, Росію й особисто президента РФ Володимира Путіна. Американський президент пообіцяв, що винні "заплатять високу ціну", а режим сирійського диктатора припинить існування.

США, Франція, Британія і шість непостійних членів Ради Безпеки ООН ініціювали екстрене засідання Радбезу в зв'язку з химатакой в Думі.

ЄС закликав відновити мандат Об'єднаного слідчого механізму ООН, роботу якого заблокувала Росія в листопаді минулого року.