UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Токіо ціна землі в центрі досягла рекордної позначки в 457 тисяч доларів за квадратний метр

В Японії згадали про "мильну бульбашку" 80-х.

Ціна землі в самому престижному торговому кварталі столиці Японії Токіо – Гіндзі – досягла майже 457 тис. доларів (50,5 мільйонів ієн) за квадратний метр. Це рекордна позначка, повідомила японська компанія по операціях з нерухомістю JLL, пише "ТАСС".

Земля і будівлі в цьому кварталі стали вкрай привабливі для вкладення капіталу. Інвестори впевнені у високій ліквідності активів і не збираються знижувати ціни, щоб належить їм будівлі хто-небудь відкрив бар або квіткову лавку. В результаті невеликий бізнес йде з Гіндзи. Проте така проблема найбільш відчутна саме у центрі Токіо.

Сукупна ціна комерційної нерухомості в Японії в 2016 році в цілому впала на 11% порівняно з попереднім роком. І все одно становить зараз солідні 3,7 трлн ієн - приблизно 33,5 млрд доларів.

Нинішня ціна на землю в Гіндзі на 30% вище, ніж фіксувалася навіть у період "економіки мильної бульбашки" в Японії в 1986 – 1991. Тоді нерухомість сильно дорожчала, що стала причиною подальшої економічної стагнації, який пізніше назвали "загубленим десятиліттям", а ціни на нерухомість досягли дна.

Раніше повідомлялося, Київ опустився з 118 на 124 місце в рейтингу вартості життя в містах світу. Перше місце рейтингу найдорожчих міст світу посів Сінгапур, за ним йде Гонконг, на третьому місці - Цюріх. Четверте і п'яте місце зайняли Токіо і Осака. У десятку найдорожчих міст увійшли також Женева, Париж, Нью-Йорк і Копенгаген.