UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Тель-Авіві будівельники знайшли закопаний радянський танк Т-34

Навіть бувалі ізраїльські сапери були вельми здивовані дивною знахідкою, виявленою будівельниками практично у самому центрі так званого великого Тель-Авіва. Хто і навіщо закопав трофейний радянський танк на глибину двох метрів, відповісти поки ніхто не може.

В ізраїльському місті Холон (район великого Тель-Авіва) робітники, котрі проривали копань для фундаменту будинку, виявили під шаром ґрунту великий металевий об'єкт. Викликані на місце поліцейські сапери з подивом констатували: під землею заховано радянський танк Т-34. Щоправда, без вежі і гусениць.

Хто, коли, а головне, навіщо закопав глибоко під землю в Тель-Авіві легендарний танк часів Другої світової, встановити поки не вдалося.

Серійне виробництво T-34, прозваного у народі "тридцятьчетвіркою", почалося у 1940 році. Ця модель становила основу радянських танкових військ до 1944 року, коли її змінив Т-34-85.

Пізніше Радянський Союз постачав танки марки Т-34 арабським країнам під час воєн 1956, 1967 і 1973 років. Перед так званою "Війною Судного дня", що почалася 6 жовтня 1973 року, на озброєнні Єгипту знаходилися більше 400 "тридцятьчетвірок", 240 таких танків числилися у сирійській армії, ще 12 танків були в ліванського угруповання "Аль-Марабітун".

За даними істориків, близько 300 Т-34 у результаті були захоплені у противників армією Ізраїлю і навіть брали участь у військових парадах в якості трофеїв. Деякі танки були передані в музеї або продані за кордон. Але все ж більшість "тридцятьчетвірок" використовувалися як мішені на полігонах.

У Росії "тридцятьчетвірка" є пам'яткою історії. Деякі збережені машини стали меморіалом героям Великої Вітчизняної війни, інші стали експонатами історичних виставок. Часто стають пам'ятниками машини, підбиті під час боїв у важкодоступних місцях або затонулі при переправах через водні перешкоди. Їх знаходять пошукові системи і реставрують ентузіасти. !zn

Читайте також:

Регіонал Колесніченко 1958 р.н. розповів про батька, який згорів у танку в бою з фашистами

Сирійський повстанець підбив танк, закинувши гранату в дуло (ВІДЕО)

Ізраїль створить танк з лазерною гарматою