UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран не готовий до повітряної і ракетної конфронтації з Ізраїлем через застарілу протиповітряну оборону — WSJ

Колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет закликає Ізраїль завдати нищівного удару по Ірану.

Оскільки дві з найсильніших іранських маріонеток — "Хезболла" й ХАМАС — перебувають у боротьбі з Ізраїлем, Іран втрачає одну з основних складових своєї стратегії стримування. Це створює можливість для Ізраїлю завдати удару по Ірану, якого він вважає найбільшою загрозою. 1 жовтня Іран здійснив один з найбільших в історії запуск балістичних ракет, спрямованих на цілі по всій території Ізраїлю. Іран заявив, що це була відплата за вбивство Ізраїлем лідерів двох бойових угруповань — Хасана Насралли з "Хезболли" та Ісмаїла Ганії з ХАМАСу.

Ізраїль пообіцяв відповідь. Коли і як Ізраїль завдасть удару у відповідь, залишається незрозумілим, так само як і питання про те, чи вибере він мішенню ядерну програму Тегерана, повідомляє Ярослав Трофімов, головний міжнародний кореспондент The Wall Street Journal.

Читайте також: Ізраїль не зможе самостійно знищити ядерні об'єкти Ірану — FT

""Хезболла" та ХАМАС тимчасово паралізовані, а Іран вразливий. Ізраїль має найбільшу можливість за останні 50 років змінити ситуацію на Близькому Сході", — сказав колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет.

Бенет, який не входить до нинішнього ізраїльського уряду, є одним з тих, хто закликає ізраїльських лідерів скористатися моментом і завдати нищівного удару по Ірану, націлившись на його ядерні об'єкти, нафтову промисловість і керівництво.

Читайте також: Ізраїль принизив "Хезболлу" та Іран — The Telegraph

Масштабна відповідь Ізраїлю на атаку Ірану 1 жовтня буде різко відрізнятися від його реакції на аналогічний іранський залп у квітні, коли майже всі іранські ракети й безпілотники були збиті за допомогою США, західних союзників і арабських партнерів, вважає кореспондент.

"Хоча Іран є набагато більшою країною, ніж Ізраїль, і був би серйозним супротивником у сухопутній війні, нинішній конфлікт не є повторенням жорстокої іраксько-іранської війни 1980-х років. Будь-яка пряма конфронтація між Іраном та Ізраїлем буде в першу чергу повітряною і ракетною битвою, в якій Тегеран з його військово-повітряними силами й застарілою протиповітряною обороною серйозно поступається", — пише Трофімов.

Читайте також: Ракетна атака Ірану на Ізраїль: у ЦАХАЛі підтвердили “прильоти” по кількох авіабазах

Раніше кореспонденти газети The Wall Street Journal зазначили, що відповідь Ізраїлю Ірану не буде такою стриманою як раніше. Але Ізраїль, швидше за все, уникатиме ударів по цілях, які можуть спровокувати повномасштабну війну з Іраном, вважає Норман Рул, який з 2008 по 2017 рік обіймав посаду керівника американської розвідки по Ірану.