UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Таїланді відбувся військовий переворот

Політична криза у Таїланді розпочалася у листопаді 2013 року. Тоді в Бангкоку пройшла серія демонстрацій проти політики прем'єра країни Йінглак Чінават.

Армія Таїланду здійснила переворот. Про прихід військових до влади в ефірі національного телебачення повідомив глава Збройних сил. У заяві йдеться про намір армії відновити порядок у країні і провести необхідні політичні реформи.

Одночасно солдати столичного гарнізону заблокували армійський клуб Бангкока, в якому проводили консультації лідери таїландських політичних партій. Військові заявили, що не бачать способів досягнення компромісу і затримали політиків.

Кілька днів тому у Таїланді було введено військове положення. У Бангкоку з'явилися армійські патрулі, солдати захопили офіси центральних телеканалів.

Акції протесту у Таїланді тривають вже понад півроку. За цей час загинули 28 людей, більше 800 отримали поранення. Опозиція вимагає скасувати вибори доти поки не буде проведено політичну реформу.

Востаннє в Таїланді військові брали владу в свої руки у 2006р., коли під час путчу було повалено уряд Таксіна Чінавата. Тоді було призупинено дію Конституції, близько двох тижнів у країні діяли закони військового часу.

Демонстрації і мітинги у Таїланді почалися восени 2013р. Протести відбувалися під гаслами відставки Йінглак Чінават - опозиціонери говорили про те, що на прем'єр-міністра впливає її брат, колишній прем'єр Таксін Чінават, який з часу революційних подій 2006р. знаходиться у вигнанні. За час заворушень у країні загинули кілька десятків людей.

У травні суд у Таїланді змістив з посади в.о. прем'єр-міністра Йінглак Чінават, яку звинуватили в порушенні Конституції країни. Порушення полягало в тому, що в 2011р. Чінават призначила на посаду голови Ради національної безпеки свого родича Прівпан Дамапонга, перевищивши свої повноваження.

В Таїланді з 1932 року відбулося 18 державних переворотів, в тому числі 11 за участю армії. Останній переворот стався в 2006 році, коли від влади було відсторонено прем'єр-міністра Таксіна Чінавата. З участю військових тоді була написана і прийнята нова конституція Таїланду, яка сьогодні не влаштовує ні уряд, ні опозицію.

А відсторонення від влади Таксіна Чінавата призвело пізніше до масових заворушень на вулицях Бангкока в 2010 році, під час яких загинули понад 90 людей. !zn

Читайте також:

Таїланд перейшов на військовий стан

Після двох місяців протестів влада Таїланду ввели надзвичайний стан у Бангкоку

В Бангкоку в колону протестувальників кинули гранату, постраждали 28 людей