UA / RU
Підтримати ZN.ua

У світі знищили останню заявлену хімічну зброю. Це зробили США

В ОЗХЗ пояснили, про яку саме хімічну зброю йде мова.

У світі знищили всі заявлені запаси хімічної зброї, повідомила Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Мова йде про запаси, оголошені усіма державами-учасницями Конвенції про заборону хімічної зброї (КЗХЗ).

Останні хімічні боєприпаси знищили США 7 липня. Це сталося на пілотному заводі зі знищення хімічних речовин Blue Grass у Кентуккі.  

«Я вітаю всі держави-учасниці, і в цьому випадку Сполучені Штати Америки, з цим великим досягненням для міжнародної спільноти. Знищення всіх заявлених запасів хімічної зброї є важливою віхою для Організації. Це критично важливий крок до досягнення її місії щодо остаточної ліквідації всієї хімічної зброї», – сказав генеральний директор ОЗХЗ, посол Фернандо Аріас.

Однак за його словами, попереду чекають виклики, які потребують постійної уваги міжнародної спільноти. Зокрема, чотири країни ще мають приєднатися до Конвенції. А покинуту та стару хімічну зброю ще потрібно відновити та знищити.

Читайте також: Українських військових в Німеччині навчають протистояти ядерним, біологічним та хімічним загрозам

Зазначимо, що російські військові стали активніше використовувати хімічну зброю на полі бою в районі міста Бахмут Донецької області. За попередніми даними, йдеться про заборонену речовину Люїзит, яку окупанти застосовують під час атак із артилерії.