UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США заявили, що авіаудар по лікарні в Кундузі був нанесений на прохання армії Афганістану

Організація "Лікарі без кордонів" заперечує присутність бойовиків на території афганської лікарні.

У понеділок, 5 жовтня, командувач американськими та міжнародними військами в Афганістані генерал Джон Кемпбелл заявив, що афганські військові попросили ВПС США завдати удар по лікарні в Кундузі, в якій, згідно з їх інформацією, знаходилися бойовики терористичного угруповання "Талібан".

Нагадаємо, в результаті цього авіаудару загинули 22 людини, у тому числі лікарі та пацієнти.

Згідно з інформацією влади Афганістану, в лікарні і на її території ховалися від 10 до 15 бойовиків. Однак "Лікарі без кордонів" раніше стверджували, що "жоден з наших співробітників" не повідомляв про які-небудь бойові дії на території лікарні до нальоту авіації США.

Як сказав Кемпбелл, американські слідчі встановили, що "афганські військові передали, що потрапили під обстріл противника і попросили американців підтримати їх з повітря".

"Після цього вони попросили нанести авіаудар з метою знищення талібів, в результаті якого випадково постраждали декілька мирних жителів", – сказав генерал США.

Читайте також: США можуть зберегти свій військовий контингент в Афганістані – WSJ

Повідомлялося, що бойовики радикального ісламістського руху "Талібан" 28 вересня взяли під контроль все місто Кундуз - адміністративний центр однойменної провінції на півночі Афганістану. Екстремісти захопили резиденцію губернатора, управління поліції, підпалили будівлю ради провінції і місцевої радіостанції. Однак через кілька днів представник МВС Афганістану Седик Седикки повідомив, що спецпідрозділу афганських сил безпеки вибили талібів із захопленого ними міста Кундуз на півночі країни.