UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США занепокоєні, що Україна може не отримати грошей Лазаренка

Екс-прем'єр-міністр України умисно затягує переговори про мирову угоду.

Міністерство юстиції США подало позов до суду округу Колумбія щодо затягування переговорів про мирову угоду з боку екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка, передає Deutsche Welle.

Згідно з домовленостями, у разі підписання мирової угоди, частину грошей, конфіскованих у Лазаренка, повернуть Україні. Іншу суму із 200 мільйонів доларів поділять між собою США та інші країни, які стали учасниками судових розглядів.

У США побоюються, що якщо процедури мирної угоди не будуть виконані до проведення президентських виборів в Україні, то грошей Лазаренка не побачить жодна із сторін.

Зазначимо, Павло Лазаренко був прем'єр-міністром України в 1996-1997 роках. Після конфлікту з президентом Леонідом Кучмою і з початком кримінального переслідування заявив про відхід в опозицію і незабаром втік за кордон. У 1999 році його затримали у США при спробі перетнути кордон за підробленим панамським паспортом. Лазаренка звинуватили у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом. У 2006 року американський суд засудив його до дев'яти років тюремного ув'язнення та 10 мільйонів доларів штрафу. Через шість років Лазаренко вийшов на свободу.