UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США відреагували на небезпечний маневр російського винищувача

Зазначається, що своїми діями літак порушив міжнародне право.

Сполучені Штати висловили "найвищий рівень" занепокоєння через небезпечний інцидент, що стався в небі над Чорним морем, коли російський винищувач ледь не врізався в американський літак, йдеться в заяві оприлюдненій на сайті Держдепартаменту США.

"Як підтвердили Військово-морські сили США в Європі, російський SU-27 здійснив небезпечну взаємодію з американським EP-3 в міжнародному повітряному просторі. При цьому російський пілот наблизився на відстань 5 футів і пролетів безпосередньо перед EP-3", - зазначають у Державному департаменті.

Разом із цим, там додають, що літак Сполучених Штатів діяв відповідно до норм міжнародного права, натомість, російська сторона грубо порушила чинні угоди, зокрема, Угоду 1972 року про запобігання інцидентам у відкритому морі і повітряному просторі (INCSEA).

Насамкінець, у Держдепартаменті закликали Росію припинити такі небезпечні дії, оскільки вони становлять небезпеку для екіпажів обох сторін.

Інцидент стався в понеділок, 29 січня, після чого американський літак-розвідник змушений був достроково завершити розвідувальний політ.

Як відомо, росіяни активізувалися в Чорноморському регіоні після незаконної анексії Криму в 2014 році. ВМС США та інших країн НАТО також розширили свою присутність в акваторії Чорного моря.

У листопаді вже був схожий випадок, коли американський P-8A Poseidon працював у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем російський винищувач Су-30 здійснив небезпечне "перехоплення". Повідомлялося, що росіяни перетнули курс американського літака справа наліво, унаслідок чого P-8A Poseidon потрапив у форсажну струмінь Су-30 та в результаті "дав крен на 15 градусів при сильній турбулентності".