UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США сенатор запропонував посилити санкції проти РФ у разі її вторгнення в Україну

Поправка забезпечила б накладення санкцій на будь-яку компанію чи посадову особу.

Голова комітету Сенату США з міжнародних відносин Боб Менендес пропонує внести до проєкту оборонного бюджету країни поправку щодо запровадження санкцій проти РФ у разі її вторгнення до України.

Про це повідомляє Axios із посиланням на текст документа.

Пропозиція Менендеса була внесена пізно ввечері у четвер як поправка до Закону про повноваження на національну оборону — законопроєкту оборонного бюджету, за яким Сенат проголосує після 25 листопада.

У разі вторгнення РФ в Україну президент Байден повинен буде запровадити санкції та заборони на видачу віз проти високопоставлених російських військових та розвідників, які займаються плануванням чи здійсненням вторгнення в Україну, а також санкціонувати додаткову військову допомогу Києву.

Поправка також передбачає санкції проти російських банків, державних підприємств та критично важливих секторів економіки, зокрема нафтогазового та видобутку корисних копалин.

Читайте також: Вступ України до НАТО не стоїть на порядку денному – Резніков

Також проєкт санкцій передбачає заборону на операції з первинними та вторинними суверенними борговими зобов'язаннями, що завдало б серйозного удару по економіці Росії.

Поправка забезпечила б накладення санкцій на будь-яку компанію чи корпоративну посадову особу, яка бере участь у плануванні чи експлуатації "Північного потоку-2", незавершеного газопроводу, який дозволить Росії обійти Україну та доставляти енергію безпосередньо до Європи через Німеччину.

Республіканці в Сенаті також мають намір запропонувати для голосування питання про негайне ухвалення пакету санкцій проти компаній та посадових осіб, які мають відношення до трубопроводу. На думку ініціаторів, це стало б заходом для запобігання російському вторгненню в Україну.

Нагадаємо, США разом із Євросоюзом можуть розробити пакет економічних та військових заходів щодо стримування Кремля у разі ймовірного вторгнення Росії в Україну, пише The New York Times. У Штатах не вважають, що РФ блефує, розміщуючи свої війська біля нашого кордону, проте розвідка переконана, що Москва ще не ухвалила остаточного рішення щодо них.