UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США помер лауреат Нобелівської премії, творець дефібрилятора Бернард Лаун

Лаун народився в литовському містечку Утена в 1921 році.

Американський кардіолог і винахідник дефібрилятора, лауреат Нобелівської премії миру за 1985 рік Бернард Лаун помер у віці 99 років.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на повідомлення його внучки.

Бернард Лаун помер у себе вдома в Честнат Хілл в штаті Массачусетс. Останнім часом медик страждав від ускладнень у вигляді застійної серцевої недостатності та періодично хворів на пневмонію.

Лаун (при народженні Борух Лац (Борухас Лацас) народився в литовському містечку Утена в 1921 році. У 1933 році його батьки іммігрували в США. У 1942 році Лаун отримав ступінь бакалавра в університеті штату Мен, а в 1945 році - ступінь магістра медицини в університеті Джонса Хопкінса. Почесний професор кардіології Гарвардської школи охорони здоров'я, директор Центру серцево-судинних захворювань в Бруклайн.

У 1959 році, на підставі публікації Пола Золлі, Бернард Лаун поставив завдання домогтися більш ефективного і менш травмуючого впливу електричним струмом, для чого став ставити експерименти на тваринах.

Результатом його досліджень стала форма одиночного імпульсу, надалі відома як "Lown waveform".

Читайте також: Помер відомий джазовий музикант Чик Коріа

У 1962 році Бернард Лаун створив перший дефібрилятор, який дозволив відновлювати нормальний ритм серцебиття.

На той момент в США вважалося, що близько 40% випадків серцевих нападів з летальним результатом з півмільйона щорічно були пов'язані з порушенням ритму серця. Завдяки винаходу дефібрилятора були розроблені нові техніки реанімації та створені сучасні кардіостимулятори.

Лаун відомий своєю антивоєнною діяльністю. У 1980 році він разом з радянським кардіологом Євгеном Чазовим заснував рух "Лікарі світу за запобігання ядерної війни". Воно виступало проти ядерних випробувань і гонки озброєнь. Згодом робота цього руху було відзначено Нобелівською премією миру.

Під час нагородження Нобелівський комітет заявив, що ця організація "надала значну послугу людству, поширюючи авторитетну інформацію і підвищуючи обізнаність суспільства про катастрофічні наслідки ядерної війни".

Вручення Нобелівської премії миру. Фото New York Times

Раніше повідомлялося, що на 79-му році життя помер відомий медіамагнат, глава журналу Hustler Ларрі Флінт, передає видання The Washington Post.

Флінт помер вранці 10 лютого біля себе вдома в Лос-Анджелесі від серцевої недостатності.

Ларрі Флінт народився 1 листопада 1942 року в Лейквілле, штат Кентуккі. У 32 роки опублікував перший номер Hustler, а ще через три роки заснував компанію Larry Flynt Publications.

Флінт і представники його компанії багато разів ставали учасниками юридичних суперечок з прихильниками обмеження порнографії. У 1996 році вийшов байопік, знятий чеським режисером Мілошем Форманом "Народ проти Ларрі Флінта".