UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США перевірять законність поховання "бостонського терориста" Тамерлана Царнаєва

Передбачуваний організатор терактів у Бостоні Тамерлан Царнаєв може бути перепохований. Влада штату Вірджинія, де він був похований, перевіряє законність надання йому місця на мусульманському кладовищі в місті Досуелл.

Влада в американському штаті Вірджинія перевіряє, чи всі закони були дотримані при похованні Тамерлана Царнаєва, передбачуваного організатора вибухів на Бостонському марафоні.

Чиновники побоюються, що могила Царнаєва може стати місцем паломництва осіб, налаштованих проти США. У випадку, якщо будуть виявлені порушення, влада готова домагатися вилучення останків Царнаєва з невеликого мусульманського кладовища в районі селища Досуелл і їх переміщення в інше місце.

Також з негативними коментарями виступили представники місцевої мусульманської громади. "Чесно кажучи, ми обурені тим, що нас ніяк про це не поінформували, - заявив імам Аммар Амонет з Ісламського центру Вірджинії. - Все це було зроблено в таємниці у нас за спиною". Амонет підкреслив, що вважає вибір місця поховання невиправданим.

Родичам Царнаєва, який у ніч на 19 квітня загинув у перестрілці з поліцією у передмісті Бостона, довгий час не вдавалося знайти місце для його поховання останків: кладовища в декількох штатах дали відмову. Лише 9 травня з'ясувалося, що тіло нарешті поховали.

Пізніше стало відомо, що організувати похорон за мусульманським обрядом допомогла мешканка Вірджинії Березня Маллен. В інтерв'ю AP вона пояснила цей крок тим, що "Ісус велить любити своїх ворогів". За словами імама Амонета, влаштувати похорон у таємниці від громадськості Маллен допомогло Ісламське суспільство Великого Річмонда, проте в цій організації від коментарів відмовилися.

В даний час на кладовищі в Досуеллі є дві свіжі могили, але вони ніяк не позначені, і неясно, в який з них похований передбачуваний терорист.

За версією слідства, 26-річний Тамерлан Царнаєв і його 19-річний брат Джохар, вихідці з Чечні, влаштували на марафоні 15 квітня два вибухи, в результаті яких загинуло три людини і більше 260 отримали поранення. Спроби зловити підозрюваних вилилися в масштабну операцію ФБР і поліції, і через добу після загибелі Тамерлана владі вдалося затримати Джохара Царнаєва.

В ЗМІ з'являлися повідомлення про те, що Царнаєви могли бути пов'язані з міжнародними ісламістськими організаціями, але офіційно вони поки не підтвердилися. З'ясувалося, втім, що старший з братів числився в офіційних списках потенційних терористів. Виявилося також, що у Царнаєвих могли бути спільники - громадяни Казахстану Дияз Кадирбаєв і Азамат Тажаяков і також виходець з Ефіопії Боявся Філліпос. !zn

Читайте також:

"Бостонського терориста" Тамерлана Царнаєва поховано в США

Три американських штати заборонила ховати Тамерлана Царнаєва

Поліція оприлюднила подробиці загибелі Царнаєва-старшого

Слідчі перевіряють зв'язок Царнаєвих з чеченським терористом Доку Умаровим